Rusija

Rjabkov: Razmena zatvorenika bila bi pozitivan signal za odnose Rusije i SAD

Neće biti nikakvog napretka u pregovorima sve dok američka administracija ne odluči da promeni kurs svoje politike i počne da reaguje na signale iz Moskve, poručuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Rjabkov: Razmena zatvorenika bila bi pozitivan signal za odnose Rusije i SADwww.globallookpress.com © MFA Russia

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov ocenio je da bi razmena zatvorenika između Rusije i SAD bila pozitivan signal za bilateralne odnose, prenosi TASS.

"Ne vodimo odgovarajući dijalog, tako da nema promena u našim odnosima. Ako bi došlo do razmene, nesumnjivo bi poslalo pozitivan signal da nije sve beznadežno u rusko-američkim odnosima. Verovatno bi i sada takav signal bio prikladan, ako se može ostvariti", rekao je Rjabkov.

On je naglasio da je Vašington u ovom slučaju zloupotrebio diplomatske metode.

"U poslednje vreme Vašington je, kako kažu, preterao sa metodama ne tihe, već megafonske diplomatije, i to nije pomoglo. Iako se, opet, postavlja pitanje kako će relevantne strukture, koje su prošle godine na obe strane identifikovane kao odgovorne za ovu oblast, uspeti da nađu zajednički interes", dodao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.

Rjabkov je dodao da Moskva nije imala drugog izbora osim da odloži sastanak o Sporazumu o ofanzivnom naoružanju u Kairu.

Rjabkov je objasnio da je do ovakve odluke došlo iz razloga što Kremlj nije video želju Vašingtona da uzme u obzir stvari koje su za Moskvu prioritet, što je protumačeno kao nespremnost Sjedinjenih Američkih Država da se zaista reše problematična pitanja.

Na sastancima koji je trebalo da počnu danas, a da se završe u prvoj nedelji decembra, kako je prethodno rekla predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, SAD i Rusija trebalo je da diskutuju o inspekciji ograničenja u naoružanju. U avgustu ove godine Moskva je zvanično zabranila Vašingtonu da nastavi sa proverom objekata na teritoriji Rusije iz razloga što je Amerika prethodno to isto onemogućila Kremlju.

Upravo je ovo obnavljanje inspekcije objekata naoružanja u Rusiji prioritet za SAD, naglasio je danas Rjabkov, dodajući da Moskva, sa druge strane, ima drugačije prioritete. Zbog toga, kako kaže, odluka o otkazivanju poslednjeg zasedanja ima političku simboliku.

"Situacija se odvijala tako da nismo imali drugačiji izbor", rekao je. Amerika nije želela da odreaguje na signale sa naše strane.

"Suočili smo se sa situacijom da naše američke kolege ne samo da nisu pokazale spremnost da odreaguju na naše signale i povedu računa o onome što je za nas prioritet, već su delovali potpuno suprotno od onoga što je zahtevano. Na ovo je, naravno, neću poricati, uticala situacija u Ukrajini i sve ono što je povezano sa njom. Kontrola naoružanja i dijalog u ovoj oblasti ne mogu biti imuni na ono što se dešava. Šira slika je poprilično komplikovana i u najvećoj meri uznemirujuća. Ona je i uticala na sve ovo", objasnio je.

Dijalog o ograničenju strateškog naoružanja neće imati nikakvu poentu dok Vašington ne odluči da pregovara po principu ravnopravnosti, istakao je Rjabkov.

"Ne može biti jednostranog nametanja određenih preferencija". Zato bi američka delegacija trebala da bude inicijator nastavka dijaloga. 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova naveo je i da ne očekuje da će se sledeće zasedanje u okviru sporazuma održati do kraja godine.

Trenutno je rano govoriti o nekakvim vremenskim okvirima, poručio je. Ipak, kako kaže, Moskva će kroz neko vreme predložiti nove datume, "ali to neće biti ovog trenutka".

Sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine. Njegov glavni cilj je da se politika dve zemlje dovede u sklad sa njihovim novim odnosima i izmenjenom globalnom političkom situacijom, što bi, između ostalog, trebalo dovesti i do smanjenja uloge i značaja nuklearnog oružja, navodi se u zvaničnom saopštenju iz Kremlja iz tog perioda. 

U januaru 2021. godine sporazum je, bez ikakvih izmena, produžen do 2026. godine.

image