Svet

Rusija i SAD odložile sastanak o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja

Susret dve delegacije odložen je na inicijativu Moskve, a tačan datum novog zasedanja još nije preciziran
Rusija i SAD odložile sastanak o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanjawww.globallookpress.com © Christian Ohde

Zasedanje ruske i američke delegacije u okviru Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja (START), uključujući i nuklearno, odloženo je, a tačan datum nastavka pregovora još nije određen, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sastanak je trebalo da počne sutra, 29. novembra u Kairu, a bilo je planirano da traje do 6. decembra. 

Zvanični Vašington je poručio da je američka strana spremna da pri prvoj sledećoj prilici održi sastanak sa Moskvom, prenosi Si-En-En. 

Rusija je obavestila SAD da će predložiti nove datume sastanka, rečeno je "RIA Novostima" u američkoj ambasadi u Moskvi. "Ruska strana obavestila je SAD da je jednostrano odložila sastanak", saopštio je američki Stejt dipartment. 

Tokom sledeće serije sastanaka, dve zemlje bi trebalo da razmotre niz pitanja koja se tiču inspekcije ograničenja u naoružanju.

U avgustu je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je ostalo niz problematičnih i do sada nerešenih pitanja. Istog meseca, Moskva je onemogućila Sjedinjenim Američkim Državama da nastave da proveravaju situaciju na nekim objektima, navodeći da je to samo odgovor na odluku Vašingtona, koji je, kako ona kaže, lišio Rusiju mogućnosti da vrši inspekciju vojnih nuklearnih objekata u Americi. 

Sporazum su 2010. potpisali Barak Obama i Dmitrij Medvedev. Iz Kremlja su tada preneli informaciju da su dve strane postigle dogovor iz želje da svoju "politiku dovedu u sklad sa novim odnosima" Vašingtona i Moskve i kako bi, između ostalog, "dodatno smanjile ulogu i značaj nuklearnog oružja". Sporazum je u januaru 2021. godine, bez ikakvih izmena, produžen do 2026. godine.

Pregovori Kremlja i Vašingtona o kriterijumima novog sporazuma, koji bi trebalo da zameni postojeći, bili su prekinuti u februaru nakon početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. 

image