Rusija

Zaharova: Bivšeg portparola NATO-a nisu brinuli problemi srpskog naroda

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručila da licemerje Zapada nema granica
Zaharova: Bivšeg portparola NATO-a nisu brinuli problemi srpskog narodawww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je zapadne zvaničnike na reči bivšeg portparola NATO-a Džejmija Šeja, koji je opravdao ciljane napade na infrastrukturu nekadašnje Jugoslavije. Kao rezultat delovanja snaga Alijanse, civili su ostali bez struje i vode.

"Generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju i Beloj kući za pamćenje", napisala je ona na svom Telegram kanalu i citirala bivšeg predstavnika Alijanse od 25. maja 1999. godine.

Odgovarajući na pitanje zašto NATO građanima Jugoslavije oduzima ne samo struju već i vodu, jer kako su rekli Jugoslovenska vojska ima mnogo agregata, a NATO je gađao samo "vojne ciljeve", Šej je odgovorio da ga "ne brinu problemi srpskog naroda", kao i da "moć zavisi i od sistema komandovanja i kontrole".

"Ako Milošević zaista želi da njegovi građani imaju vodu i struju, sve što treba da uradi je da prihvati uslove NATO-a, a mi ćemo prekinuti ovu kampanju. Dok to ne uradi, mi ćemo nastaviti da napadamo ciljeve koji snabdevaju armiju strujom. Činjenica da je 70 odsto teritorije zemlje ostalo bez struje govori da imamo prst na prekidaču. Možemo uključiti i isključiti struju gde nam je potrebna i gde želimo", citirala je Zaharova bivšeg zvaničnika Alijanse.

Šej je naglasio da su jugoslovenske vlasti morale da prihvate uslove Severnoatlantskog bloka kako bi zaustavile uništavanje infrastrukture i dodao da ako sve "ovo ima posledice po stanovništvo, da su to Miloševićevi problemi".

"Vodosnabdevanje i struja se koriste protiv naroda Srbije, isključili smo ih zauvek ili na duže vreme zarad života 1,6 miliona ljudu sa KiM koji su proterani iz domova i čiji su životi pretrpeli značajnu štetu. Ova razlika se neće svideti svima, ali za mene je ta razlika fundamentalna", poručio je tadašnji NATO zvaničnik.

NATO je 1999. godine uz podršku međunarodne zajednice izvršio vazdušne udare na elektrane u Srbiji, što je dovelo do višenedeljnog nestanka struje u celoj zemlji. Ovo su sa ponosom preneli zapadni mediji, uključujući Si-En-En. Uživali su kako je svaka elektrana stavljena van pogona i ponosno izveštavali o upotrebi najnovije vrste municije – grafitnih bombi.

Sada Zapad zahteva da Rusija prekine udare na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Ali po čemu se ruski udari razlikuju od NATO udara? Oni ne uništavaju same elektrane koje proizvode energiju. Ne pretvaraju cele gradove u pepeo. Da podsetimo da su raketni napadi na Srbiju trajali 78 dana. Više od 3.000 civila je ubijeno, a desetine hiljada je ranjeno. Za ove akcije odgovorno je 19 NATO saveznika uključenih u ovaj ratni zločin. 

image