Rusija

Putin: Ekonomske prilike ohrabrujuće, važno održati rast prihoda građana

Povećanje plata, smanjenje siromaštva i nejednakosti u zemlji, glavni su ciljevi vlasti u Moskvi, poručio ruski predsednik
Putin: Ekonomske prilike ohrabrujuće, važno održati rast prihoda građanawww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas u Moskvi na sastanku sa vladom, da su jedni od glavnih zadataka vlasti postizanje realnog rasta prihoda, smanjenje siromaštva i nejednakosti u zemlji, prenose "RIA Novosti".

Ekonomske prilike su ohrabrujuće a krucijalno je održati rast prihoda građana nad stopom inflacije, rekao je ruski predsednik.

"Beleži se nominalni rast primanja za proteklih devet meseci ove godine. On sada iznosi 12,8 odsto. Ali ovo je nominalno, a mi treba da postignemo stvarni rast. Važno je konsolidovati takve trendove, ostvariti održivi rast prihoda građana nad stopom inflacije. Moramo postići povećanje plata u privredi, u svim ključnim sektorima", naglasio je Putin.

Plate rastu iznad prognoza

Ruski predsednik je rekao da plate u Rusiji, u celini, u privredi rastu nešto iznad prognoza.

"Prema statistici, ove godine plate u privredi, u celini, rastu nešto više od prognoza. Shodno tome, trebalo bi nastaviti sa ovom dinamikom i u javnom sektoru", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, usled ciljane podrške države, koja će biti nastavljena jer daje rezultate, prihodi najsiromašnijem stanovništvu rastu i u poređenju sa trećim kvartalom prošle godine povećani su za 27,8 odsto.

"Prema rezultatima trećeg kvartala, stopa siromaštva u zemlji smanjena je na 10,5 odsto. Pad je mali, ali je važna pozitivna dinamika, koju je potrebno da sačuvamo", rekao je ruski predsednik.

Inflacija u Rusiji će se smanjiti sledeće godine

Putin je izrazio nadu da će inflacija u Rusiji biti umanjena sledeće godine. 

"Važno je ostvariti rast prihoda građana nad stopom inflacije. Nadam se da će se inflacija smanjiti već u prvom kvartalu sledeće godine", rekao je Putin.

image