Rusija

Ruski diplomata: Zelenski je neprijateljima prodao državu i narod, pa i rođenog dedu

Ruski diplomata Rodion Mirošnik je priložio i fotografiju ukrajinskog lidera koji stoji ispred groba svog dede i izrazio ogorčenje što je Zelenski prvo poneo cveće na dedin spomenik, a zatim "zagazio u Kanadu do ubice Bandere"
Ruski diplomata: Zelenski je neprijateljima prodao državu i narod, pa i rođenog deduwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik ocenio je danas da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski "izdajnik sećanja na svog dedu", učesnika Drugog svetskog rata, koji bi danas napunio 100 godina.

Deda predsednika Ukrajine Semjon Zelenski učestvovao je u Drugom svetskom ratu, dobio je čin kapetana i dva ordena Crvene zvezde.

"Šta je trebalo da se desi da unuk proda naslednicima dušmana svog pretka, zemlju, narod i slovensko bratstvo, koje je tada stajalo, a sada se raskida", napisao je Mirošnik na Telegram kanalu.

Mirošnik je priložio i fotografiju ukrajinskog lidera koji stoji ispred groba svog dede i izrazio ogorčenje što je Zelenski prvo poneo cveće na dedin spomenik, a zatim "zagazio u Kanadu do ubice Bandere", prenosi "Izvestija".

Reč je o incidentu koji se dogodio u septembru prošle godine, kada je Zelenski, tokom govora u kanadskom parlamentu, pozdravio 98-godišnjeg ukrajinskog nacionalistu Jaroslava Hunku, koji je tokom Drugog svetskog rata služio u prvoj ukrajinskoj diviziji, poznatoj kao SS divizija Galicija, koja je formirana 1943. od stanovnika Zapadne Ukrajine, kao taktička snaga SS nacističke Nemačke.

Hunku su ukrajinske vlasti odlikovale ordenom "Jaroslav Stetsko", nazvanim po višem članu Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN-B) koju je predvodio Stepan Bandera, saradnik nacista tokom ranih faza nemačke invazije na Sovjetski Savez.

image