Rusija

MUP Rusije izdao poternicu za Zelenskim i Porošenkom

MUP Rusije nije precizirao na osnovu kog konkretnog člana zakona su raspisane poternice
MUP Rusije izdao poternicu za Zelenskim i PorošenkomGetty © NurPhoto / Contributor

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternicu za predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim protiv kojeg je pokrenut i krivični postupak, javljaju danas ruski mediji.

Tačan razlog zbog kojeg je objavljena poternica nije naveden, ali piše da se Zelenski traži zbog jednog člana krivičnog zakona Rusije.

U bazi MUP-a se dalje navodi da je Zelenski rođen 1978. godine u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Ipak, još jedna poternica je raspisana danas i to za bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. 

Juče, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na poternicu i bivšeg ministra finansija Ukrajine Aleksandra Šlapaka i bivšeg šefa Nacionalne banke Ukrajine Stepana Kubiva. Ni u ovom slučaju nije naveden tačan razlog zbog kojeg se ova lica traže, ali se zna da ih je u januaru 2024. Istražni komitet Rusije optužio da su finansirali operacije u Donbasu.

Rusija je 2. maja ove godine na poternicu stavila i šefa Službe bezbednosti Ukrajine, poslanika Vrhovne rade Valentina Nalivajčenka, ali i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandra Litvinjenka. Od početka ovog meseca, poternica je raspisana i za bivšim ukrajinskim ministrom pravde Pavelom Petrenkom.

Podsetimo, ranije ove godine izdat je i nalog za hapšenje Alekseja Arestoviča, bivšeg savetnika Zelenskog, koji sad beži ne samo od Rusije, već i od Ukrajine koja je protiv njega pokrenula krivične postupke. Moskva optužuje Arestoviča da je pozivao na terorističke akcije, ali i da je širio neistine o Oružanim snagama Rusije.

Prošle godine, izdata je poternica i za komandantom Vojno-vazdušnih snaga Ukrajine Nikolajem Oleščukom i naredba za hapšenje Kirila Budanova, načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) i to zbog terorizma.

image