Rusija

Putin sa Pašinjanom: Nagomilalo se mnogo problema, ali optimizam postoji

Dvojica lidera sastali su se nakon jubilarnog Evroazijskog ekonomskog samita
Putin sa Pašinjanom: Nagomilalo se mnogo problema, ali optimizam postoji© Russian Presidential Press and Information Office / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, u Kremlju nakon jubilarnog Evroazijskog ekonomskog samita (EAEU) na kojem je učestvovao premijer Jermenije, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Dvojica lidera razgovarali su iza zatvorenih vrata o nizu tema, između ostalog i o bezbednosnim pitanjima u regionu.

"Postoji prilika da se na marginama rada EAEU razgovara, naravno, o čitavom kompleksu naših odnosa, uključujući i pitanja regionalne bezbednosti", rekao je Putin na sastanku u Kremlju.

Pašinjan je rekao da mu je drago što vidi ruskog lidera i zahvalio mu na toploj dobrodošlici.

"Poslednji put smo se sastali u decembru prošle godine. Od tada su se nagomilala pitanja o kojima je potrebno razgovarati. Nadam se i uveren sam da ćemo razgovarati o važnim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalnim pitanjima", rekao je Pašinjan pred sastanak.

Putin je konstatovao uspešan razvoj bilateralnih odnosa između Rusije i Jermenije.

"Što se tiče bilateralnih odnosa, oni se veoma uspešno razvijaju. Mi uvek pre svega obraćamo pažnju na ekonomsku saradnju", rekao je ruski lider.

Trgovinski promet između Rusije i Jermenije premašio je sedam milijardi dolara, što je rekord, dodao je.

"Trgovinski promet je dostigao više od 7 milijardi dolara Toliki obim nikada ranije nije viđen u našim trgovinskim i ekonomskim odnosima", rekao je Putin.

Porpatol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da postoji politička volja i Putina i Pašinjana da razgovaraju o problemima, da između njih postoji dijalog i da tek treba sačekati rezultate.

"Potencijala ima, Ruska Federacija je optimistična po ovom pitanju", rekao je Peskov.

Pres sekretar ruskog predsednika pozvao je da se ne preuveličava složenost pregovora između ruskog lidera Vladimira Putina i jermenskog premijera Nikola Pašinjana.

"Nema potrebe preuveličavati složenost razgovora. Naravno, postoje određene problematične teme u našim bilateralnim odnosima. Ali, s druge strane, što je bliža interakcija između dve zemlje, što je kompleks bilateralnih odnosa širi, to se tamo češće susreću i javljaju različiti problemi", rekao je on u intervjuu novinaru Pavelu Zarubinu.

U aprilu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Rusija smatra Jermeniju svojim saveznikom, i to ne samo u pravnom smislu. Prema njegovim rečima, Jerevan razume značaj Moskve za njenu bezbednost i razvoj.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je 18. aprila takođe skrenula pažnju na to da Zapad Jerevanu dodeljuje samo ulogu instrumenta za "podmetanje vatre" na Kavkazu i da ima za cilj da prekine veze između Ruska Federacija i Jermenija , podsetila je "Izvestija".

image