Svet

Pašinjan: Sporazum o granici sa Azerbejdžanom je i naš uspeh – nismo više linija fronta

Ruske snage napuštaju Tavušku oblast jer sada postoji granica i graničari Jermenije i Azerbejdžana će moći samostalno da je štite, objasnio je Pašinjan.
Pašinjan: Sporazum o granici sa Azerbejdžanom je i naš uspeh – nismo više linija fronta© Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP

Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da su sporazumi o razgraničenju granice sa Azerbejdžanom, koji podrazumevaju prelazak niza sela u blizini Tavuške oblasti na azerbejdžansku stranu, dostignuće ne samo Bakua, već i Jerevana.

Komisije dve zemlje održale su sastanak o pitanjima razgraničenja na jermensko-azerbejdžanskoj granici i dogovorile prolaz granične linije tako da bude u skladu sa pravno opravdanom granicom kakva je bila nakon raspada Sovjetskog Saveza, potvrdilo je jermensko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ovo je značajno dostignuće i za Jermeniju. Jermenija i Azerbejdžan su bilateralnim potpisom potvrdile međusobno priznanje teritorijalnog integriteta, kao i činjenicu da će vratiti granicu kakva je bila u trenutku raspada SSSR-a, a neće stvarati novu. Ovo je veoma važno dostignuće", rekao je Pašinjan novinarima.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj je "kamen temeljac" za sledeću fazu suvereniteta, nezavisnosti i razvoja Jermenije.

"Nemamo više liniju fronta, imamo granicu, a to je znak mira", naglasio je premijer Jermenije. Zbog toga ruski graničari napuštaju Tavušku oblast, gde borave od 2021. godine, dodao je premijer Jermenije.

Ruske snage su došle u jednim okolnostima, ali desila se značajna promena, situacija se promenila – od sada će graničari Jermenije i Azerbejdžana moći samostalno da štite granicu, objasnio je Pašinjan.

image
VV inauguration
banner