Rusija

Zaharova: Pašinjan upozorava na rat – to je plod saradnje sa Zapadom

Jermenski premijer je rekao da bi rat mogao da počne krajem nedelje, ako Jerevan ne pristane na kompromis sa Bakuom po pitanju pograničnih sela
Zaharova: Pašinjan upozorava na rat – to je plod saradnje sa ZapadomGetty © Meghdad Madadi ATPImages

Izjava jermenskog premijera Nikola Pašinjana o početku rata između Jermenije i Azerbejdžana je plod saradnje Jerevana sa Evropskom unijom, NATO-om i Vašingtonom, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Naime, jermenski premijer je na sastanku sa stanovnicima regiona Tavuš rekao da bi, ako Jerevan ne napravi kompromis sa Bakuom po pitanju pograničnih sela, rat mogao da počne krajem nedelje.

"Evo do čega je dovelo ponašanje novih lutkara iz Evropske unije, NATO-a i Vašingtona. Imajte na umu da ova izjava ni na koji način nije povezana sa Rusijom. To je isključiva nadležnost aktuelnih vlasti u Jerevanu i rezultat njihovih konsultacija sa zapadnjacima", napisala je Zaharova na Telegramu.

Prošlog septembra, Azerbejdžan je uspostavio punu kontrolu nad Nagorno-Karabahom. U tom kontekstu, činilo se da je dugogodišnji sukob između Bakua i Jerevana završen.

Međutim, očigledno je da i dalje postoje nesporazumi između Jerevana i Bakua koji bi mogli da dovedu do novog rata ako se ne razreše. 

Zamenik premijera Azerbejdžana Šahin Mustafajev je 9. marta naveo da Baku zahteva oslobađanje sela koje je Jermenija zauzela u okviru procesa definisanja granica. Istovremeno, azerbejdžanska strana ne priznaje optužbe sa jermenskim medija da je 31 selo navodno pod okupacijom Azerbejdžana.

Jermenske vlasti su napomenule da bi prilikom definisanja granica bilo neophodno uzeti u obzir postojanje specifičnih oblasti – jermenske enklave Arcvašen na teritoriji bivšeg sovjetskog Azerbejdžana i enklave u kojima žive Azerbejdžanci na teritoriji bivše sovjetske Jermenije.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je u decembru 2023. godine izjavio da azerbejdžanska strana ne želi rat sa Jermenijom, a puna kontrola nad svojom teritorijom je suvereno pravo Azerbejdžana.

image