Rusija

Zaharova: Pariz se, posle neuspeha u Africi, šepuri u Zakavkazju

Moskva je preuzela i ispunila sve što podrazumeva uloga mirotvorca u odnosima Jermenije i Azerbejdžana, međutim, Pariz se upliće sada kada je najgore prošlo, primetila je zvanična predstavnica ruskog MSP-a
Zaharova: Pariz se, posle neuspeha u Africi, šepuri u Zakavkazju© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Francuska, nakon neuspeha politike koji je doživela u Africi, pokušava da stvori imidž mirotvorca u Nagorno-Karabahu, iako ta uloga pripada Rusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za kanal "Rusija 1".

Sve aktivnije uplitanje Pariza na Kavkazu je "neka vrsta kompenzacije u društveno-političkoj svesti" s obzirom da je francuska politika doživela neuspeh u Africi, ocenila je Zaharova i primetila da francuski "eksperimenti" na Kavkazu podrazumevaju neku vrstu mirovnih napora".

"Shvatamo da to nema nikakve veze sa očuvanjem mira. Naša zemlja je preuzela i ispunila sve što podrazumeva uloga mirotvorca, čak i u kontekstu Nagorno-Karabaha kao posrednik. Sada, nakon što je najteža faza prošla – ako Francuska, kao članica NATO-a ne počne da kopa po starim ranama – dakle, sada kada je najgore prošlo, mogu da se šepure", rekla je Zaharova.

Francuski predsednik Emanuel Makron je na zajedničkom brifingu sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom krajem februara poručio da Pariz podržava napore za uspostavljanje pravednog i održivog mira na Južnom Kavkazu.

Jerevan od 2023. godine dobija vojnu pomoć iz Pariza. Prva partija oklopnih vozila isporučena je Jermeniji preko Gruzije.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je krajem prošle godine rekao da je francusko rukovodstvo od 2020. godine do danas zauzelo "destruktivnu i provokativnu" poziciju prema Azerbejdžanu.

Oko Nagorno-Karabaha Jermenija i Azerbejdžan su u sukobu od 1988. godine, kada je region, koji je naseljen uglavnom Jermenima, najavio povlačenje iz sastava Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike. Tokom vojnog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Karabahom. U ponovnom sukobu koji je izbio 2020. godine, posredovala je Moskva i rasporedila 2.000 pripadnika mirovnih snaga u regionu.

Nagorno-Karabah, koji se pre 35 godina otcepio od Azerbejdžanske SSR, bio nepriznata republika sa centrom u Stepanakertu, prestao je da postoji 1. januara 2024. godine.

Govoreći o odnosima Rusije i Jermenije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ukazao da su čiste laži izjave Jerevana koji tvrdi da je sve ono što je činilo rusko-jermenske odnose od 1991. godine bila greška i da ODKB navodno nije ispunio svoja obaveze, ili da je u septembru 2020. godine Rusija isprovocirala napad Azerbejdžana na Jermeniju.

"Takve laži puštaju u svest jermenskog naroda i onih koji od spolja prate događaje, jer ne žele da sarađuju sa najbližim susedima i narodom koji je istorijski solidaran sa njima, već sa onima koji se bore protiv njihovih prijatelja", ocenio je ruski ministar.

image