Svet

Jermenija zamrzava učešće u ODKB-u

Sporazum o kolektivnoj bezbednosti u odnosu na Jerevan nije sproveden, ukazao je premijer republike i dodao da to nije moglo da prođe nezapaženo
Jermenija zamrzava učešće u ODKB-uGetty © Anna Moneymaker

Jermenija zamrzava svoje učešće u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), rekao je premijer republike Nikol Pašinjan u intervjuu za TV kanal "Frans 24" (France24).

"Po našem mišljenju, sporazum o kolektivnoj bezbednosti u odnosu na Jermeniju nije sproveden, posebno 2021. i 2022. godine. To nije moglo da prođe nezapaženo. Zamrzli smo učešće u ovom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje", rekao je on.

Iz ODKB-a su naveli da nisu dobili nikakva obaveštenja od Jeravana o suspendovanju članstva. Pretpostavljaju da "zamrzavanje učešća" podrazumeva da jermenska strana ne učestvuje u događajima koje organizuje ODKB.

Jerevan je više puta optuživao ODKB i Moskvu da ne ispunjavaju svoje obaveze. Tako je u januaru sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan rekao da republika "nema očekivanja" od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, pošto nije dobila "adekvatnu reakciju" u septembru 2022. u vreme "velekog napada".

Pritom, Pašinjan nije učestvovao na samitu ODKB-a u Minsku 23. novembra.

Ova organizacija okuplja šest država – Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan. Ministar odbrane Sergej Šojgu je krajem maja istakao značaj učešća Jerevana u zajedničkim aktivnostima operativne i borbene obuke u okviru ODKB.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o izgledima za učešće Jermenije u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti, rekao je da će Moskva nastaviti dijalog sa jermenskim prijateljima, uključujući ODKB.

Mir između Bakua i Jerevana – nezamisliv

Prema rečima jermenskog premijera, u ovom trenutku mir između Jermenije i Azerbejdžana nije "zamisliv".

Sve dok Azerbejdžan Jermeniju smatra "zapadnim Azerbejdžanom" to je nemoguće, istakao je Pašinjan i dodao da toj odluci doprinosi i nedavni napad.

Ako se uzmu u obzir slične izjave azerbejdžanskih vlasti, vrlo verovatno može da se desi neki novi napad, ocenio je Pašinjan. "Nakon nedavnog napada smo zahtevali istragu, ali uprkos tome, Azerbejdžan koristi situaciju da podgreva svoju retoriku. Sve ovo navodi nas da mislimo da Azerbejdžan sprema novi napad na Jermeniju", dodao je on.

image
VV inauguration
banner