Svet

Alijev i Pašinjan zajedno u Sankt Peterburgu: Palo i rukovanje

Lideri Azerbejdžana i Jermenije sreli su se u Sankt Peterburgu na neformalnom sastanku lidera država ZND
Alijev i Pašinjan zajedno u Sankt Peterburgu: Palo i rukovanjeGetty © Photo by Sean Gallup

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan sreli su se prvi put nakon najnovijih događaja u Nagorno-Karabahu, kada je region potpuno prešao pod kontrolom Bakua.

Dvojica lidera nalaze se u Sankt Peterburgu gde sa drugim kolegama iz Zajednice nezavisnih držva (ZND) obilaze znamenitosti i muzeje ruske Venecije.

Alijev je u prvoj polovini dana bio zauzet sastancima, razgovarao je sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, te nije učestvovao u zajedničkim događajima sa kolegama ZND koji su u Rusiji zbog neformalnog samita lidera država članica.

Pridružio im se tek u Carskom selu. Po dolasku rukovao se sa svim kolegama, pa i sa Pašinjanom.

Lideri Jermenije i Azerbejdžana iskazuju spremnost da privedu kraju mirovne pregovore i postignu jedinstven sporazum, ukazuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, Jermenija i Azerbejdžan nisu zaraćene strane.

Neformalni sastanak lidera država ZND, koji ruski predsednik Vladimir Putin tradicionalno saziva pred Novu godinu odvija se u Sankt Peterburgu. Ruski lider je pozvao kolege iz Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana da razgovaraju, ali ne za pregovaračkim stolom, već tokom obilaska dvoraca, muzeja i znamenitosti severne prestonice.

Lideri su posetili Pavlovski muzej, Carsko selo i Peterhof. Neformalni samit ZND biće završen razgovorom u Konstantinovskom dvoru.

Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji 1. januara 2024. godine. Predsednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija i organizacija i o prestanku postojanja Republike Arcah.

image
VV inauguration
banner