Svet

Pašinjan i Alijev u Minhenu: Saglasni da nastave mirovne pregovore

Premijer Jermenije i predsednik Azerbejdžana su naložili ministarstvima spoljnih poslova svojih zemalja da uskoro održe sastanak o mirovnom sporazumu, kao i sastanak komisije za razgraničenje i graničnu bezbednost
Pašinjan i Alijev u Minhenu: Saglasni da nastave mirovne pregovore© Sven Hoppe/DPA via Tanjug/AP

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev su na sastanku u Minhenu, uz učešće nemačkog kancelara Olafa Šolca postigli dogovor da će nastaviti da rade na postizanju mirovnog sporazuma, saopštila je danas jermenska vlada.

"Razgovarali su o procesu rešavanja jermensko-azerbejdžanskih odnosa i koracima u cilju obezbeđivanja mira i stabilnosti u regionu. Postignut je dogovor da se nastavi rad na mirovnom sporazumu", navodi se u saopštenju pres službe jermenske vlade izdatom posle sastanka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

Takođe, Alijev i Pašinjan su tokom sastanka u Minhenu naložili ministarstvima spoljnih poslova svojih zemalja da uskoro održe sastanak o mirovnom sporazumu, kao i sastanak komisije za razgraničenje i graničnu bezbednost, prenosi TASS, pozivajući se na azerbejdžansku novinsku agenciju AzerTAJ.

Jermenija i Azerbejdžan su više od tri decenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji se oslobodio kontrole Bakua u etničkom sukobu koji je pratio raspad Sovjetskog saveza 1991. godine, preživljavajući uz finansijsku, vojnu i diplomatsku podršku Jerevana.

Republika Nagorno-Karabah prestala je da postoji 1. januara 2024. godine, nakon što je nedavno više od 100.000 Jermena napustilo ovu samoproglašenu republiku.

image
VV inauguration
banner