Svet

Alijev podigao zastavu Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu (FOTO)

Lider Azerbejdžana potvrdio kontrolu Bakua nad regionom koji zvanično prestaje da postoji 1. januara 2024. godine
Alijev podigao zastavu Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu (FOTO)© Tanjug/Azerbaijani Presidential Press Office via AP

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev podigao je azerbejdžansku zastavu u najvećem gradu Nagorno-Karabaha Hankandiju, odnosno kod Jermena poznatom kao Stepanakert, na ceremoniji potvrđivanja kontrole Bakua nad pomenutim regionom.

"Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev podigao je državnu zastavu Republike Azerbejdžan u gradu Hankandiju i održao govor", saopštila je kancelarija azerbejdžanskog lidera.

Alijev je posetio i druge gradove i naselja u kojima je takođe podigao azerbejdžanske zastave: u Agderi, Askeranu, Hodžali i na teritoriji akumulacionog jezera Sarsang.

Nagorno-Karabah, koji se pre 35 godina otcepio od Azerbejdžanske SSR i, nakon oružanog sukoba s Azerbejdžanom 1992–1994, bio nepriznata republika sa centrom u Stepanakertu, prestaje da postoji 1. januara 2024. godine.

Azerbejdžanske snage su slomile otpor vlade etničkih Jermena prošlog meseca, zbog čega je oko 120.000 ljudi prebeglo u Jermeniju, naveo je Rojters.

Pošto je završena "antiteroristička operacija" Bakua protiv Nagorno-Karabaha iz Jermenije su se javljali glasovi o potencijalnoj invaziji Azerbejdžana na njihovu zemlju, sa čime se složio i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Alijev je ranije pozvao Jermeniju da otvori "koridor" duž svoje južne granice, povezujući na taj način kopno Azerbejdžana sa enklavom koja se graniči s Turskom i Iranom i zapretio da će to pitanje rešiti "silom".

image