Svet

Pašinjan preti: Jermenija će napustiti ODKB ako organizacija ne ispuni svoje obaveze

Ako ODKB odgovori na pitanje gde je zona odgovornosti organizacije u Jermeniji, i ako to odgovara našoj viziji, onda ćemo smatrati da je pitanje među nama rešeno, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan
Pašinjan preti: Jermenija će napustiti ODKB ako organizacija ne ispuni svoje obaveze© Meghdad Madadi ATPImages/Getty Images

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da će Jerevan napustiti Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ako ta struktura ne ispuni svoje obaveze i ne prizna svoju zonu odgovornosti.

"Ako ODKB odgovori na pitanje gde je zona odgovornosti organizacije u Jermeniji, i ako to odgovara našoj viziji, onda ćemo smatrati da je pitanje među nama rešeno. Ako ne, Jermenija će napustiti ODKB. Kada, ne mogu da kažem", kazao je Pašinjan na konferenciji za novinare. 

Krajem februara, Jermenija je suspendovala učešće u ODKB, a sam Pašinjan je rekao da neće prisustvovati samitu te organizacije u Minsku. 

Kasnije je pojasnio da u nisu preduzeti nikakvi pravni koraci za povlačenje iz ODKB-a.

"Po našem mišljenju, sporazum o kolektivnoj bezbednosti u odnosu na Jermeniju nije sproveden, posebno 2021. i 2022. godine. To nije moglo da prođe nezapaženo. Zamrzli smo učešće u ovom sporazumu. Videćemo šta će biti dalje", kazao je tada Pašinjan.

Jerevan je više puta optuživao ODKB i Moskvu da ne ispunjavaju svoje obaveze. Tako je u januaru sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan rekao da republika "nema očekivanja" od Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, pošto nije dobila "adekvatnu reakciju" u septembru 2022. u vreme "velikog napada".

image