Svet

Pašinjan se sastao sa Kurtijem, "Jermenija nije saveznik Rusije"

Jermenski premijer istakao je značaj i simboliku prvog susreta dva premijera i izrazio interesovanje za ekonomsku saradnju i mogućnosti ulaganja koje nudi tzv. Kosovo
Pašinjan se sastao sa Kurtijem, "Jermenija nije saveznik Rusije"© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo

Još jednom se, ovog puta na primeru premijera Jermenije, pokazuje da Srbija i Rusija po nepisanom pravilu imaju iste prijatelje, i one koji to nisu.

Naime, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Nikol Pašinjan sastao se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Strane su razmenile mišljenja o aktuelnoj situaciji i tekućim procesima u regionu Južnog Kavkaza i na Balkanu, kao i o bezbednosti i stabilnosti, navodi se na sajtu jermenske vlade.

Kako se ističe, jermenski premijer je istakao značaj i simboliku tog prvog susreta dva premijera i izrazio interesovanje za ekonomsku saradnju i mogućnosti ulaganja koje nudi tzv. Kosovo.

Kurti je izrazio podršku jermenskom narodu u kontekstu dešavanja poslednjih godina, napominjući da oba naroda istorijski prolaze kroz težak period.

Na sastanku je razgovarano o multisektorskoj saradnji, kao i o perspektivama saradnje na međunarodnim platformama.

Jermenija nije saveznik Rusije po ukrajinskom pitanju

Na sastanku sa predstavnicima jermenske zajednica u Nemačkoj, Pašinjan je istakao i da Jermenija nije saveznik Rusije o ukrajinskom pitanju.

"Veoma dugo sam govorio da u ukrajinskom pitanju Jermenija nije saveznik Rusije i to je naš iskren stav. Prvi put sam to rekao pre dve godine", kazao je Pašinjan.

On je, međutim, istom prilikom izrazio žaljenje što Jerevan "ne može da utiče na situaciju".

image
VV inauguration
banner