Svet

Baku: Ruski mirovnjaci napuštaju Nahorno-Karabah (VIDEO)

Ministarstva odbrane Rusije i Azerbejdžana sarađuju u procesu povlačenja, potvrdio je pomoćnik Ilhama Alijeva
Baku: Ruski mirovnjaci napuštaju Nahorno-Karabah (VIDEO)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Ruski mirotvorci napuštaju Nagorno-Karabah, potvrdio je pomoćnik azerbejdžanskog lidera Hikmet Gadžijev.

"Rukovodstvo obeju zemalja donelo je odluku o prevremenom povlačenju ruskih mirovnih snaga sa teritorije Azerbejdžana", rekao je pomoćnik Ilhama Alijeva i potvrdio da ministarstva odbrane obe države sudeluju u procesu povlačenja.

Ranije je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio da ruski mirovnjaci napuštaju Nagorno-Karabah, gde su boravili od jeseni 2020. godine.

Prema rečima prvog zamenika predsednika Komiteta Državne dume za odbranu Alekseja Žuravljova, misija ruskih mirovnjaka je izvršena.

"Mirovnjaci su odigrali važnu ulogu u sprečavanju krvoprolića. U Nagorno-Karabahu nema zaraćenih strana, a niko se osporava činjenicu da region pripada Azerbejdžanu", rekao je Žuravljov.

Ruski mirovni kontingent je raspoređen u Nagorno-Karabahu nakon eskalacije sukoba u jesen 2020. godine i dogovoreno je da tamo bude stacioniran naredih pet godina.

Azerbejdžan je 19. septembra 2023. godine potpuno preuzeo kontrolu nad regionom. Nakon toga, desetine hiljada Jermena koji su tamo živeli napustili su region.

image