Rusija

Zaharova o Danu pobede: Pobeda svetla nad tamom – trijumf dobra nad zlom

Portparolka MSP-a Rusije poželela je svako dobro veteranima koji su umnogome zadužili današnje generacije i poručila da se istorijsko sećanje na njihov podvig danas čuva zahvaljujući velikim naporima predsednika RF Vladimira Putina
Zaharova o Danu pobede: Pobeda svetla nad tamom – trijumf dobra nad zlomGetty © Anadolu / Contributor

"Deveti maj je praznik. To je praznik pobede. To je praznik preporoda, praznik trijumfa dobra nad zlom i to na nivou celog sveta. Ovo je praznik kada se sećamo, poštujemo, odajemo počast svima koji su žrtvovali svoje živote. I to u pravom smislu, budući da se nisu vratili", rekla je za TASS portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, povodom današnjeg praznika – Dana pobede, kada Rusija slavi veliku pobedu nad fašističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. 

Moramo razumeti kakav je ovo praznik, dodala je ona i napomenula da se on mora slaviti na isti način kao što je to bilo do sada, te da se ne sme komercijalizovati.

"Ovo je dan pobede svetla nad tamom", zaključila je Zaharova.

Ipak, ona je istakla da se danas mnogima ne dopada to što je pobeda u Drugom svetskom ratu bila na ruskoj strani – na strani ruskog naroda i zemlje. 

"Mi smo odbacivali od sebe tu misao, bilo nam je strašno čak da u to poverujemo. Nismo smatrali da je moguće da zemlje i potomci onih, koji su zajedno sa našim precima bili u istim rovovima i koji su bili saveznici, ipak gaje ideju nekakvog čudnog revanšizma kao da je tok rata krenuo naopako, kao da nije trebalo da se te zemlje objedine, i kao da nije naša zemlja trebalo da odigra odlučujuću ulogu u pobedi i da se zauvek uvrsti među pobednike", istakla je ona.

"Poslušajte šta kažu nemački kancelar Olaf Šolc i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Neke izjave čak i francuskog predsednika Emanuela Makrona ponekad me naježe", dodala je Zaharova.

Kako je objasnila, ranije se stalno govorilo da bi se o Drugom svetskom ratu trebalo govoriti na način na koji je to propisano odlukama Nirnberškog suda, ali danas malo ko to poštuje, budući da su NATO zemlje usvojile agresivnu politiku.

"Udžbenici se menjaju, spomenici uklanjaju. Rusija, ali ni veterani, ne pozivaju se na svečane ceremonije; sprovodi se informaciona kampanja kako bi se ocrnila Crvena armija, a protiv ruskih diplomata vrše se različite provokacije, kao, na primer, onda kada su ruskog ambasadora u Poljskoj polili crvenom bojom dok je polagao cveće na spomenik posvećen vojnicima oslobodiocima", podsetila je Zaharova.

Ipak, sve to Rusima danas daje još više snage – "sve te provokacije, sav taj užas", istakla je ona. Rusija će nastaviti da brine o veteranima, spomenicima, da čuva "Besmrtni puk", dodala je Zaharova.

Što se tiče zapadnih diplomata, oni se neće pozivati na paradu već treću godinu zaredom, budući da su njihovi režimi pokrenuli hibridni rat protiv Rusije, ali to se ne odnosi na veterane Drugog svetskog rata iz tih država, kaže Zaharova.

Ipak, dodala je da se to ne odnosi na one koji su se borili u Drugom svetskom ratu protiv fašističkog režima.

"Ljudi koji su svoj život posvetili očuvanju sećanja na Drugi svetski rat i svoje drugove po oružju, crvenoarmejce – za nas su uvek naši", poručila je Zaharova. 

Uprkos različitim izazovima sa kojima se Rusija danas suočava i agresivnom politikom zapadnih zemalja koje su nekada bili saveznici Rusije u godina do sada najvećeg svetskog sukoba, Zaharova podseća da je pobeda postignuta zahvaljujući "sinergiji, objedinjenoj volji, emocijama, naporu ogromnog broja ljudi, uključujući i antifašističkih pokreta" iz Rusije i Evrope.

Za kraj, ona je svim veteranima poželela sve najbolje – zdravlje i snagu, te je još jednom podsetila da im današnje generacije mnogo duguju.

Sećanje na istorijske činjenice i Drugi svetski rat očuvan je u Rusiji zahvaljujući naporima predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je "uložio i dušu i srce kako bi našoj zemlji vratio i sećanje i ono dostojanstvo za koje su se borili naši veterani", poručila je portparolka MSP-a Rusije, dodajući da bi mnogo toga bilo zaboravljeno da nije bilo čvrste rešenosti ruskog lidera da sačuva sećanje na veliki podvih sovjetskih vojnika.

image