Svet

Dan pobede nad nacizmom: Sećanje na kapitulaciju Hitlerove Nemačke

I u Rusiji i u Srbiji, smatra istoričar Miloš Ković, sazreva svest o tome da je nacistička agresija na istok Evrope bila samo deo jednog procesa koji traje vekovima, a koji čine periodični pohodi Zapadne Evrope na evropski Istok
Dan pobede nad nacizmom: Sećanje na kapitulaciju Hitlerove Nemačkewww.globallookpress.com © Mary Evans Picture Library

Maršal Georgij Žukov bio jedan od najuspešnijih vojskovođa u Drugom svetskom ratu, i to ne samo sovjetskih. Bio je slavni ruski komandant, maršal SSSR-a, četiri puta mu je dodeljena titula Heroja Sovjetskog Saveza, bio je nosilac mnogobrojnih sovjetskih i inostranih ordena i medalja.

Zbog svojih ogromnih i nesumnjivih ratnih zasluga, u svojoj otadžbini je prozvan "Maršalom pobede". Upravo je Žukov postao lice i simbol ruske i sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom, koji se može porediti sa najvećim ruskim vojskovođama, poput Suvorova i Kutuzova.

Vrhunac njegove životne putanje i vojničke karijere bilo je to što je pred njim, 8. maja 1945, odnosno 9. maja (u 00.43 po moskovskom vremenu) u Berlinu feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao bezuslovnu kapitulaciju trupa nacističke Nemačke.

To je bio kraj veličanstvenog i strašnog Otadžbinskog rata, koji je Sovjetska Rusija platila sa 26 miliona mrtvih. Na taj način se okončala svetska katastrofa i prava svetska noćna mora. Svakako, to nije uradio sam Žukov i to se nije desilo nimalo slučajno: pod njegovom komandom Crvena armija je izvojevala najznačajnije pobede, u grandioznim bitkama za Moskvu, Staljingrad, Lenjingrad, Belorusiju i, konačno, u epskoj bici za Berlin.

Dan pobede ili Dan Evrope: Tiha revizija istorije

Dana 9. maja u Rusiji i drugim zemljama proslavlja se Dan pobede nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima, dok se u Evropskoj uniji 9. maj proslavlja kao Dan Evrope, u znak sećanja na usvajanje Šumanove deklaracije 1950. godine, o evropskom ujedinjenju.

Kako je pre godinu dana na Dan pobede za RT Balkan izjavio istoričar Miloš Ković: "Očigledno je da Zapadna i Centralna Evropa vide to na jedan način, a zemlje koje su odigrale odlučujuću ulogu u pobedi nad nacizmom, a tu pre svega mislim na Rusiju, stvari vide različito."

"Zapravo, i u Rusiji i u Srbiji, sazreva svest o tome da je nacistička agresija na istok Evrope bila samo deo jednog procesa koji traje nekoliko vekova, a koji čine periodični pohodi Zapadne Evrope na evropski Istok", dodao je Ković.

I u Rusiji i u Srbiji se stvara sve jasnija predstava o stvarnim događajima iz Drugog svetskog rata, dok se u Zapadnoj Evropi istina sve drskije prikriva. Očigledno je i zašto: nacizam se ponovo pokušava upotrebiti protiv ruskog i srpskog naroda.

Međutim, marginalizovanje uloge SSSR-a u Drugom svetskom ratu počelo je mnogo ranije, pre svega na Zapadu. Namera je da se žrtve proglase za zločince, onog ko je pretrpeo genocid za onog ko ga je izvršio, a žrtve nacizma proglašavaju se nacistima.

Revizionizam sve više prodire i u akademske ambijente na Zapadu, među istoričare. Sve se bazira na takozvanoj teoriji totalitarizma, koja želi da izjednači nacizam i komunizam. Hitler se, međutim, nije divio komunističkom Sovjetskom Savezu, već imperijalizmu i rasizmu Britanije i SAD.

"Besmrtni puk" u Rusiji i Srbiji

U Rusiji se Dan pobede obeležava nizom manifestacija koje su prozvane "Besmrtnim pukom", u znak sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.

Učesnici na Dan pobede prolaze u koloni, ulicama ruskih gradova sa georgijevskim lentama noseći slike svojih rođaka – veterana vojske i mornarice, partizana, zarobljenika iz koncentracionih logora...

Ova manifestacija je nastala u Rusiji, 4. februara 2014, a prvi put u ovakvom obliku organizovana je 2012, u gradu Tomsku.

U Srbiji se "Besmrtni puk" obeležava od 2016. godine. Godine 2018. predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je ovu manifestaciju u Moksvi, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vlade SAD i Velike Britanije zabranile su održavanje marša "Besmrtnog puka" na svojoj teritoriji, saopštio je 2022. kopredsednik centralnog štaba istoimenog društvenog pokreta general-pukovnik Sergej Makarov.

"U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već čak i polaganje cveća i venaca na spomenik u Londonu", dodao je. "U Irskoj je povučena saglasnost za procesiju... SAD su zabranile i polaganje cveća na spomenik Duhu Labe."

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio da su "po preporuci Stejt departmenta" vlasti odbile da održe ceremoniju u znak sećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, koji se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašingtona.

image