Rusija

Moskva osudila zabranu ruskih simbola u Berlinu na Dan pobede: "Ne izmišljajte istoriju"

Odluka Berlina da zabrani ruske simbole, zastavu i georgijevsku lentu na sutrašnji praznik je nezakonita, nehumana, zločinačka i nije u skladu sa istorijom, kazala je portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova
Moskva osudila zabranu ruskih simbola u Berlinu na Dan pobede: "Ne izmišljajte istoriju"www.globallookpress.com © IMAGO/Rolf Zöllner

Moskva osuđuje i poziva Berlin da poništi odluku kojom se boje ruske zastave i georgijevske lente mogu koristiti samo na vencima i buketima koji se polažu na spomen-obeležja, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

"Rusija sutra slavi praznik Dan pobede, a shodno tome u Rusiji i u inostranstvu se organizuju događaji koji veličaju podvig vojnika koji su pobedili fašizam u Drugom svetskom ratu", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, kaže Zaharova, odluka Berlina da zabrani ruske simbole na sutrašnji praznik je nezakonita, nehumana, zločinačka i nije u skladu sa istorijom.

"Boje ruske zastave i georgijevske lente se u Nemačkoj mogu koristiti samo kao elementi u dizajnu venaca i buketa. Pozivamo vas da prestanete da izmišljate istoriju", poručila je Zaharova.

Naime, berlinska policija je zabranila da se u blizini sovjetskih spomenika u Berlinu 8. i 9. maja nose sovjetski i ruski simboli, latinično "Z" i "V", georgijevska lenta, vojne uniforme i da se pevaju i sviraju vojni marševi i pesme.

Iako ima mnogo negativnih primera, više je primera jedinstva, sećanja i veličanja podviga onih koji su doneli pobedu u Drugom svetskom ratu, ukazala je Zaharova i dodala: "Hajde da se osvrnemo na dobre stvari."

U Srbiji će se povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom  u Drugom svetskom ratu sutra, 9. maja, održati šetnja "Besmrtni puk" u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, saopštio je Ruski dom u Beogradu.

image