Kultura

"Pesme pobede" oduševile publiku na Trgu republike: Beograđani pevali i plesali uz "Hor Tureckog"

Čuvena ruska vokalna grupa "Hor Tureckog" posetila je Beograd u okviru evropske turneje posvećene obeležavanju Dana pobede
"Pesme pobede" oduševile publiku na Trgu republike: Beograđani pevali i plesali uz "Hor Tureckog"© РТ Балкан

"Dobro veče, bratski Beograde", uzviknuli su pevači "Hora Tureckog" na početku koncerta koji su povodom obeležavanja Dana pobede u Beogradu održali na Trgu republike.

Nastup su otvorili poznatom pesmom "Kaćuša" i pozdravima na srpskom jeziku, a uprkos lošem vremenu, građani i posetioci srpske prestonice okupili su se u velikom broju.

Publika je pevušila i plesala uz najpopularnije rodoljubive ruske pesme i pesme Crvene armije iz ratnog perioda koji je izvodio sastav poznat po tome što njihovi muški pevači zajedno imaju raspon glasa od 4,5 oktave.

Među okupljenima je bio i veliki broj turista, a publiku je najviše oduševio solo basa profunda, najdubljeg muškog pevačkog glasa koji je ispraćen glasnim ovacijama.

Nastup su, između ostalih, pratili i ministar Aleksandar Vulin i bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić, ali i brojne ruske diplomate.

Čuvena ruska vokalna grupa "Hor Tureckog" posetila je Beograd u okviru evropske turneje posvećene obeležavanju Dana pobede.

Koncert je organizovan uz podršku Vlade Moskve i Ministarstva inostranih poslova Rusije u okviru partnerstva sa gradom Beogradom.

"Pesme pobede" prvi put su izvedene u inostranstvu 2017. godine u Berlinu, a prenos koncerta pratilo je 8 miliona ljudi.

Naredne godine koncert je održan na trgovima Rusije, Belorusije, Francuske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Izraela i SAD, a u 2019. godini koncert "Pesme pobede" održan je u čak 12 zemalja, među kojima su i Kanada, Italija, Mađarska i Kina. 

image