Rusija

Pušilin: Oslobođenje Donbasa je izvesno, ruska vojska svakodnevno napreduje

Svi ruski gradovi, poput Harkova, Odese, Dnjepropetrovska, Sumija i nekoliko drugih, moraju biti oslobođeni od kijevskog režima tokom Specijalne vojne operacije, poručio lider DNR
Pušilin: Oslobođenje Donbasa je izvesno, ruska vojska svakodnevno napredujewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Oružane snage Ukrajine izgubile su sposobnost da artiljerijski gađaju Donjeck, ali su prešle na rakete dugog dometa, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je istakao da bi trebalo stvoriti sanitarnu zonu kako bi se zaštitile ruske teritorije i eliminisali rizici zbog provokacija ukrajinskih oružanih snaga.

"Oružane snage Rusije svakodnevno napreduju optimalnim tempom, vidimo, bez izveštaja o pobedi, potpuno izvesno oslobođenje teritorije Donbasa", kazao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, svi ruski gradovi, poput Harkova, Odese, Dnjepropetrovska, Sumija i nekoliko drugih, moraju biti oslobođeni od kijevskog režima tokom Specijalne vojne operacije.

Kako je ocenio, Zapad bi mogao da odluči da eliminiše ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi prikrio korupciju u isporuci pomoći Kijevu.

"Sudbina Zelenskog je veoma nezavidna, jer u zavisnosti od odluka koje će se doneti na Zapadu u vezi sa Ukrajinom, biće određena i njegova sudbina. Zapadu će možda biti potrebna smena Zelenskog kako bi se sakrio nivo korupcije kako u samoj Ukrajini, tako i kod zapadnih zvaničnika, koji donose odluke o pružanju takve pomoći", naglasio je. 

On je prethodno čestitao stanovnicima regiona 10. godišnjicu referenduma o nezavisnosti DNR.

"Dragi sunarodnici, od srca vam čestitam 10. godišnjicu referenduma o nezavisnosti Donjecke Narodne Republike. Ovaj značajan događaj bio je prolog tome da smo sada učesnici istorijskog događaja za sva vremena – povratka Donbasa Rusiji, kući", napisao je Pušilin na Telegramu.

Nadležni organi u Donbasu rade na rasvetljavanju činjenica o ratnim zločinima ukrajinskih oružanih snaga i masovnim grobnicama sa posmrtnim ostacima civila identifikovanih sa znacima pretrpljene torture, izjavio je Pušilin.

"Agencije za sprovođenje zakona i Istražni komitet rade na istrazi o masovnim grobnicama i telima civila identifikovanih sa znacima pretrpljene torture. Sada se obavljaju operativni radovi, preduzimaju se istražne radnje, a detaljnije informacije će biti dostupne kasnije", rekao je Pušilin u intervjuu za RIA Novosti.

On je poručio da su ruske trupe spremne za dejstva protiv neprijateljskih lovaca F-16 koje Ukrajina dobija sa Zapada, ali uključivanje ovih aviona u borbena dejstva neće suštinski promeniti situaciju na frontu, rekao je Pušilin.

"Sada smo najbliži realizaciji onih obećanja koja su već data više puta, da će ovi lovci biti isporučeni Ukrajini. To neće biti radikalno i neće uticati na situaciju koju vidimo na prvoj liniji fronta", rekao je Pušilin.

image