Rusija

Šta je prikazano tokom Parade pobede u Moskvi: Oklopna vozila, sistemi PVO i balističke rakete

Tradicionalno, kolonu oklopnih vozila ruske vojske predvodio je tenk T-34-85 iz Drugog svetskog rata
Šta je prikazano tokom Parade pobede u Moskvi: Oklopna vozila, sistemi PVO i balističke rakete© kremlin.ru/Вячеслав Прокофьев, ТАСС

U Moskvi je danas povodom 79. godišnjice od pobede u Velikom otadžbinskom ratu, održana vojna parada Oružanih snaga Ruske Federacije, kojoj su između ostalog prisustvovali i najviši zvaničnici ove države. 

Iako je po svom obimu današnja Parada pobede manja nego što je to bio slučaj u ranijim godinama, zbog angažovanosti dela ruske vojske u zoni SVO, i ove godine prikazana su neka od najsavremenijih sredstava ratne tehnike vojnoindustrijskog kompleksa Rusije.

Posebnu pažnju, pre izlaska oklopnih vozila, raketnih i sistema PVO, uz brojne paradne jedinice sastavljene od kadeta, pitomaca i studenata iz vojnih škola i univerziteta širom RF, privukla je jedinica sačinjena od učesnika SVO. Među njima, bilo je sedam Heroja RF i 24 nosilaca Ordena za hrabrost.

Veterani koji su se borili u SVO, predvođeni Herojem RF potpukovnikom Jevgenijem Habarovim, su na Crvenom trgu marširali pod znamenjem jedinica Crvene armije koje su tokom Velikog otadžbinskog rata oslobodile Donjeck, Zaporožje, Nikolajev i Odesu.

Segment kopnenih vozila

Tradicionalno, kolonu oklopnih vozila ruske vojske predvodio je tenk T-34-85 iz Drugog svetskog rata, a iza njega Crvenim trgom su najpre prodefilovala višenamenska oklopna terenska vozila "tigar-M" i VPK "ural".

U pitanju je unapređena (modernizovana) verzija višenamenskog vozila 4h4 "tigar", koja je razvijena sa ciljem povećanja operativnih sposobnosti svog prethodnika i prvi put prikazana javnosti 2010. godine. 

Oklop "tigra-M" pruža zaštitu od vatre iz pešadijskog naoružanja, gelera artiljerijske municije i dejstva improvizovanih eksplozivnih naprava. Prozori su izrađeni od balističkog stakla, dok su u unutrašnjosti vozila ugrađeni tzv. "spall liner-i", namenjeni za zaštitu posade i opreme od krhotina, gelera i rikošeta, u slučaju da dođe do proboja spoljašnjeg oklopa, a sam motor opremljen je ojačanom haubom radi zaštite od direktne vatre.

"Tigrovi" predstavljeni na ovogodišnjoj paradi naoružani su teškim mitraljezima "kord" u kalibru 12,7 mm i automatskim bacačima granata AGS-17. Ono što je interesantno kod ovog vozila je njegova modularnost, pa se tako modifikovanjem može prilagoditi različitim ulogama. Dobar primer za to je sistem PVO kratkog dometa "gibka-S", nastao na osnovu "tigra-M".

VPK "ural" je takođe višenamensko oklopno vozilo sa pogonom 4h4, koje se može koristiti za obavljanje različitih zadataka. Njegov oklop pruža zaštitu od dejstva oružja u kalibru 7,62h54 mm i 7,62h51 mm, odnosno ima nivo 3 balističke zaštite po standardu "STANAG 4569", dok zaštita od minsko-eksplozivnih sredstava ispunjava uslove drugog nivoa što znači da je VPK "ural" otporan na dejstvo mina do 6 kg.

U vozilu može biti smešteno 12 vojnika, uključujući i vozača, a ukrcavanje i iskrcavanje vrši se kroz četvoro bočnih i jedna zadnja vrata. Kao i u slučaju "tigra", VPK "ural" takođe može biti opremljen različitim naoružanjem, poput teških mitraljeza i bacača granata, a operater naoružanja je tokom dejstva zaštićen oklopljenim panelima postavljenim iznad krovnog otvora.

Budući da se radi o višenamenskom vozilu, VPK "ural" se može koristiti i kao komandno ili sanitetsko vozilo, mobilna stanica za komunikaciju i elektronsko ratovanje.

Nakon "tigrova" i "urala", na Crvenom trgu pojavili su se "Kamazovi" MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) transporteri 53949 "tajfun-K" u konfiguraciji 4h4. Posada ovog vozila sastoji se od dva člana, a pored njih unutar "tajfuna" moguće je smestiti još osam vojnika pod punom ratnom opremom.

Na krovu se nalaze dva otvora za osmatranje, rukovanje oružjem i izlazak u hitnim slučajevima. "Tajfun-K" opremljen je daljinski upravljanom borbenom stanicom koja može biti naoružana mitraljezima u kalibru 7,62h54 mm, 12,7h108 mm i 14,5 mm, a postoji i opcija ugradnje protivoklopnog sistema "kornet-M".

Oklop je znatno izdržljiviji nego što je slučaj kod prethodno opisanih vozila, pa tako ima zaštitu nivoa 4 po standardu "STANAG 4569", odnosno otporan je na dejstvo naoružanja u kalibru 14,5 mm. Što se tiče minsko-eksplozivne zaštite, "tajfun-K" može izdržati eksploziju sredstava teških osam kg ispod poda i deset kg ispod točkova, tj. ima nivo zaštite od minsko-eksplozvnih sredstava 3 i 4 po pomenutom standardu.

Uz "tajfuna" prikazan je i njegov derivat koji se koristi kao sanitetsko vozilo "linza", a poznato je da postoji i njegova manja verzija - "tajfun-VDV" o kojoj je već bilo reči.

Na ovogodišnjoj Paradi pobede učestvovala su i oklopna vozila Z-STS "ahmat" stvorena za potrebe čečenskih jedinica ruskih snaga bezbednosti. Vozilo je konstruisano na "Kamazovoj" šasiji sa šest točkova 5350, a nivo zaštite "ahmata" opisan je kao "veoma visok", međutim detaljni podaci i dalje nisu dostupni javnosti.

Stoga se pretpostavlja da oklop pruža zaštitu od lakog pešadijskog naoružanja i gelera, dok o minsko-eksplozivnoj zaštiti takođe nema pouzdanih informacija. U vozilu može biti smešteno ukupno 10 ljudi, uključujući i vozača, koji se ukrcavaju i iskrcavaju kroz dvoje bočnih i jednih vrata na zadnjem delu.

Što se tiče naoružanja, "ahmat" može biti opremljen različitim mitraljezima i bacačima granata, a na delu serijskih primeraka ugrađeni su oklopljeni paneli za zaštitu nišandžije.

Interesantno je da su ovogodišnju paradu "zatvorili", oklopni transporteri točkaši u konfiguraciji 8h8 K-16 "bumerang". U pitanju su vozila nove generacije koja bi u budućnosti u potpunosti trebalo da zamene vozila iz BTR porodice, a do sada je pored pomenute, konstruisano nekoliko varijanti koje služe kao borbeno vozilo pešadije (K-17), samohodni minobacač, komandno i vozilo za izvlačenje.

Konkretna varijanta K-16 ima posadu od tri člana, a pored njih moguće je prevesti još osam vojnika. Glavno naoružanje "bumeranga" u transporterskoj verziji je teški mitraljez u kalibru 12,7 mm, postavljen na daljinski upravljanoj borbenoj stanici.

Uz nabrojana vozila novije proizvodnje, na paradi su, kao komandna vozila, učestvovali i oklopni transporteri BTR-82a, o kojima je takođe bilo reči.

Balističke rakete i PVO

Posle ruskih oklopnjaka, na red su došli operativno-taktički raketni kompleksi 9K70 "iskander-M". U pitanju su modernizovane verzije starijeg sistema, opremljene kvazibalističkim raketama 9M723, čiji se domet procenjuje na 415 do 500 km, koje mogu nositi bojeve glave teške 700 kg sa nuklearnim ili konvencionalnim punjenjem.

Ukoliko se radi o konvencionalnoj varijanti, bojeva glava može biti kasetna, termobarična, služiti za uništavanje bunkera ili izazivanje elektromagnetnog pulsa. Osim toga, rakete 9M723 mogu biti opremljene i manevarskom bojevom glavom i mamcima za izbegavanje i zbunjivanje sistema PVO.

Brzina rakete u terminalnoj fazi leta iznosi između šest i sedam maha, najveća visina koju može dostići je 50 km, dok je maksimalno kružno odstupanje od cilja 10-30 m. Budući da se radi o kvazibalističkoj raketi, manevrisanje je moguće u toku čitavog leta, a navigacija se obavlja uz pomoć GLONASS-a, radara ili TV vođenja.

Lansiranje se obavlja uz pomoć samohodnog transportno-lansirnog vozila koje može nositi ukupno dve rakete. Tokom SVO, "iskander-M" se pokazao kao izrazito efikasno naoružanje, a interesantno je da su posade ovih sistema, od početka godine uništile nekoliko američkih "patriota" i HIMARS-a.

Uz "iskandere", na ovogodišnjoj paradi prikazana je interkontinentalna balistička raketa RS-24 "jars", dometa 10.500 do 12.000 km, koja tokom leta dostiže visinu od 180 do 200 km. Kada je u pitanju broj i težina bojevih glava, postoje različite procene koje navode da "jars" ima 3-6 nezavisno usmerenih bojevih glava (Multiple Independently Reentry Vehicle, MIRV ) jačine po 300-500 kt, ili čak 6-10 MIRV jačine po 150 kt.

Maksimalno kružno odstupanje od cilja je 150-200 m, a navođenje se obavlja uz pomoć inercijalnog i GLONASS sistema za satelitsko pozicioniranje. "Jars" se može lansirati iz raketnih silosa, transportno-lansirnih vozila, a postoje i navodi da je razvijena verzija za razmeštanje na železničke nosače.

Tokom ovogodišnje parade prikazano je i sistem PVO dugog dometa S-400 "trijumf". U pitanju je naslednik, čuvenog S-300, nastao daljim razvojem varijante S-300PM2. Novi sistem dobio je savremenije radare, softver i četiri nova tipa raketa, uz zadržavanje mogućnosti da dejstvuje starijim raketama koje su koristili sistemi iz porodice S-300.

Zbog toga "trijumf" može koristiti 9M100 malog dometa, 9M96 i 9M96D srednjeg dometa, 48N6, 48N6M, 48N6DM i 40N6 velikog dometa. Generalno posmatrano domet S-400 po daljini iznosi od 2 do 400 km za aerodinamičke ciljeve, odnosno od 5 do 60 km za balističke, dok se domet po visini procenjuje na 27-30 km.

Zahvaljujući različitim raketama, "trijumf" se može koristiti za dejstvo po borbenim avionima, strateškim bombarderima, izviđačkim i avionima za rano upozoravanje i kontrolu, letelicama za elektronsko ometanje, tankerima, krstarećim i balističkim raketama, kao i bespilotnim letelicama.

image