Rusija

Švajcarska: Mir bez Rusije je nezamisliv

Sedenje skrštenih ruku nije opcija za Švajcarsku, rekao je portparol švajcarskog MSP-a, ističući da je predstojeća konferencija korak napred ka pravednom i trajnom miru u Ukrajini
Švajcarska: Mir bez Rusije je nezamislivGetty © assalve

Švajcarska je ubeđena da ruska strana treba da bude uključena u mirovne pregovore o Ukrajini, jer je mir bez Rusije nezamisliv, rekao je portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer Alen Elčinger.

Organizovanjem predstojeće konferencije Švajcarska daje svoj doprinos podršci diskusijama kako bi se došlo do pravednog i trajnog mira u Ukrajini, naveo je Elčinger.

"Moramo da pokušamo da makar započnemo proces uspostavljanja mira u Ukrajini", rekao je portparol.

Sedenje skrštenih ruku nije opcija za Švajcarsku, naglasio je on, najavljujući konferenciju o Ukrajini koja će se održati u Lucernu od 15 do 16 juna.

Pritom, kako je Elčinger rekao, ukrajinska "formula mira", koju Rusija naziva praznom i ultimativnom, neće biti jedina inicijativa koju će učesnici konferencije razmatrati.

"Konferencija koju organizuje Švajcarska će se nadovezati na diskusije koje su se vodile poslednjih meseci i na druge mirovne predloge zasnovane na Povelji UN i ključnim principima međunarodnog prava", naveo je portparol švajcarskog ministarstva.

Predstojeća konferencija o Ukrajini koja će se održati u Švajcarskoj ima za cilj da postavi ultimatum Rusiji, objasnio je Sergej Lavrov i dodao da, kao takva, ne odgovara Moskvi.

Moskva je više puta ukazivala da je spremna za mirovne pregovore o ukrajinskoj krizi, ali da se u obzir uzme aktuelna situacija na frontu, podsetio je Sergej Lavrov.

Ambasador Rusije u Bernu Sergej Garmonjin je poručio da Rusija neće učestvovati ni u jednom formatu na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čija je svrha da se Moskvi postavi ultimatum. Ta konferencija će se, prema njegovim rečima, pretvoriti u bučnu, ali praznu PR kampanju.

image