Rusija

Putin stigao u Kinu: Prva poseta inostranstvu od reizbora

Nakon sletanja ruskog lidera je u Pekingu dočekala delegacija kineskih zvaničnika i u njegovu čast postrojena je svečana garda

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Peking u svoju prvu poseta inostranstvu od reizbora i stupanja na dužnost.

Nakon sletanja ruskog lidera je u Pekingu dočekala delegacija kineskih zvaničnika i u njegovu čast postrojena je svečana garda.

Državna poseta će trajati dva dana i odvijaće se u dve etape: 16. maja Putin će boraviti u Pekingu, a 17. maja posetiće Harbin, administrativni centar provincije Heilongđang.

Sastanak Putina i kineskog predsednika biće održan u užem i proširenom formatu. Nakon pregovora na visokom nivou, strane će potpisati niz sporazuma i dokumenata, a lideri planiraju da usvoje zajedničku izjavu i razgovaraju sa novinarima.

Program prvog dana biće veoma intenzivan, najvažnija je komunikacija između lidera, istakao je pomoćnik predsednika Ruske Federacije Jurij Ušakov.

On je, takođe, naveo da nije slučajno da će Putin otputovati u Peking tačno 10 dana nakon inauguracije, jer je i predsednik Si prošle godine došao u Rusiju tačno 10 dana posle zvaničnog ustoličenja.  

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping u Pekingu će razgovarati o Ukrajini, Bliskom istoku, situaciji u Aziji, i kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", saradnji u okviru UN i BRIKS-a, a najbitniji razgovori očekuju se 16. maja na neformalnim sastancima, otkrio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov u razgovoru sa medijima.

Kineska delegacija pripremila je veliki broj dokumenata koji bi trebalo da budu potpisani tokom posete, a veliki broj njih, kako je otkrio, biće komercijalnog karaktera. Kada je reč o međuvladinim dokumentima, očekuje se da će biti potpisano 11 novih. Najavljeno je i potpisivanje međuregionalnih sporazuma.

image