Rusija

Peskov: Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj uzaludna bez Moskve – samo isprazna sholastika

Uprkos uravnoteženoj poziciji Pekinga po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini, moguće učešće Kine na konferenciji u Švajcarskoj neće doprineti efikasnosti ovog događaja, ističe portparol Kremlja
Peskov: Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj uzaludna bez Moskve – samo isprazna sholastika© Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Odnosi Rusije i Kine nisu usmereni protiv trećih zemalja, njihov cilj je poboljšanje blagostanja naroda dveju zemalja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Obim naše trgovine sa Kinom prošle godine je premašio 220 milijardi dolara, Kinezi čak smatraju da je brojka oko 240 milijardi dolara. To je značajan obim, što ukazuje na međusobnu komplementarnost dveju ekonomija", rekao je Peskov za "Izvestiju".

Portparol Kremlja je komentarisao i predstojeću mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj, za koju je naveo da je "uzaludna bez učešća Rusije".

"Rasprava o bezbednosnim pitanjima koja se tiču Rusije bez učešća Moskve je apsolutno uzaludna, predstojeća konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj će biti isprazna sholastika, bez šanse da donese bilo kakav opipljiv rezultat", rekao je Peskov.

SAD i druge zemlje pokušavaju drsko da izvrše pritisak na Kinu da ograniči saradnju sa Rusijom, ali Peking je dovoljno jak da se tome suprotstavi.

"Postoje i pokušaji Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja da prilično drsko pokušaju da izvrše pritisak na Kinu kako bi ograničili kinesku saradnju sa nama. Ali Kinezi su dovoljno jaki da se suprotstave tome", napomenuo je predstavnik Kremlja.

Uprkos uravnoteženoj poziciji Pekinga po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini, moguće učešće Kine na konferenciji u Švajcarskoj neće doprineti efikasnosti ovog događaja, dodao je portparol Kremlja.

"Uravnotežen pristup Kineza može oplemeniti bilo koju konferenciju, s naše tačke gledišta, ali to neće doprineti efikasnosti ovog konkretnog događaja", naveo je Peskov.

On je zaključio da je malo verovatno da bi Kina mogla da posreduje u razgovorima tokom konferencije.

image