Rusija

Lavrov: ŠOS će preuzeti vodeću ulogu u Evroaziji

Bezbednost se može osigurati bez intervencija vanregionalnih sila, poručio je šef ruske diplomatije nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju u Astani
Lavrov: ŠOS će preuzeti vodeću ulogu u Evroazijiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) ostaje jedno od udruženja koje čini osnovu multipolarnog sveta i koje će preuzeti vodeću ulogu u Evroaziji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju.

On je prethodno izrazio saučešće povodom smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, solidarnost sa iranskim narodom i istakao da se nada da će Iran održati kurs svoje dosadašnje spoljne politike.

Lavrov je naveo da je razgovarao sa šefom iranske delegacije Mehdijem Safarijem, koji je potvrdio kontinuitet odnosa te zemlje sa Ruskom Federacijom.

"Bezbednost se može osigurati bez intervencija vanregionalnih sila", kazao je Lavrov na konferenciji za medije.

Šef ruske diplomatije je ukazao da NATO pomera veliki deo svoje infrastrukture i pravi blokove na istoku evroazijskog kontinenta, napomenuvši da Rusija ne isključuje da SAD i njeni sateliti "pokušavaju da izazovu prelazak u vruću fazu sukoba".

"Svuda članice NATO-a i Evropske unije pokušavaju da uvedu svoje strukture i podrede ih svojim naredbama", naglasio je Lavrov i napomenuo da su pokušaji NATO-a da preuzme kontrolu nad evroazijskim kontinentom očigledni.

Cilj konferencije o Ukrajini je "formula Zelenskog" kao ultimatum

Lavrov je naveo da konferencija u Švajcarskoj o Ukrajini ima za cilj samo da se kao ultimatum raspravlja o takozvanoj formuli mira ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog.

Prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik je histerično zahtevao da zapadne zemlje "bace Rusiju na kolena".

"Krajem aprila, razgovarajući sa stranim ambasadorima u Kijevu o toj ideji švajcarske konferencije, prema rečima nekih učesnika, Zelenski je većinu vremena provodio haotično sa povišenim, gotovo histeričnim tonovima i tražeći podršku za svoju 'formulu mira' kao sredstvo da se zasutavi Rusija i 'baci na kolena'", naveo je ruski ministar.

Dodao je da su smešni svi pokušaji Zapada, da namami zemlje na konferenciju o Ukrajini kako bi potom postavili ultimatum Ruskoj Federaciji.

Lavrov je naveo da je želja zemalja kolektivnog Zapada da izgrade nekakve "zidove" na granici sa Rusijom odraz "ne baš velike pameti".

"Znamo dobro da Zapad voli da gradi zidove i spušta gvozdenu zavesu. Gradi se fizički zid na granici brojnih skandinavskih zemalja. To je odraz ne baš velike pameti i zadataka koje kolektivni Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, postavlja pred sebe na svetskoj sceni, uključujući i evroazijski kontinent", napomenuo je.

Američke sankcije u avio industriji dovode ljude u opasnost

Sankcije Vašingtona avio industriji, uključujući Iranu i zabranu snabdevanja rezervnim delovima za avione američke proizvodnje, dovodi ljude u opasnost, jer time Sjedinjene Države namerno štete običnim građanima, naveo je Lavrov.

" I bivši iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je to već javno izjavio. Amerikanci to poriču, ali u stvari, druge zemlje kojima SAD najavljuju sankcije, ne dobijaju rezervne delove za američku opremu, uključujući avijaciju", precizirao je.

Dodao je da su SAD uništile OEBS i slomile sve pod NATO-om, ali da su posrnule u Ukrajini jer Rusija nije mogla to da dozvoli.

"SAD sada izazivaju i napetost u Tajvanskom moreuzu. Naše kolege iz Centralne Azije izrazile su ogorčenje ponašanjem Zapada", dodao je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na vojno-političku aktivnost Sjedinjenih Država u Aziji, uključujući upotrebu "nuklearne komponente".

"Severna Koreja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog tih provokativnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u tom regionu, koje imaju za cilj da izazovu zaoštravanje situacije. Ne isključujemo da su upravo to planovi koje Vašington i njegovi sateliti kuju zbog svih pokušaja da izazovu nemire na Korejskom poluostrvu", ocenio je Lavrov.

Mongolija - sledeći kandidat za članstvo u ŠOS

Lavrov je naveo da će nakon julskog samita, Belorusija postati stalna članica ŠOS-a, a njen predsednik Aleksandar Lukašenko će učestvovati na svim samitima bez izuzetka.

"Sledeći kandidat za ulazak u ŠOS je Mongolija. Ako pogledate kartu, ona se prostorno uklapa u teritoriju ŠOS-a, a mi ćemo ohrabriti naše mongolske susede da donesu takvu odluku. Sve članice ŠOS-a su nedvosmisleno za", ukazao je šef ruske diplomatije.

Ministar je podsetio i da su 14 zemalja partneri ŠOS-a u dijalogu.

"Dobili smo i prijave za taj status iz Laosa i Alžir. Proces je u toku, a kako se naši odnosi sa tim državama razvijaju, nakon što su prošli status partnera u dijalogu, posmatrača, mogu da apliciraju za članstvo", precizirao je Lavrov.

Bez stvaranja palestinske države nema mira na Bliskom istoku

Sjedinjene Države i Izrael na sve načine pokušavaju da "razvlače" pitanje stvaranja palestinske države, bez koje je nemoguće obezbediti stabilnost u regionu.

"Razgovarali smo o rešenju za Bliki istok i jasno se usaglasili, da bez stvaranja palestinske države, nemoguće je obezbediti stabilnost u ovom regionu našeg evroazijskog kontinenta", rekao je Lavrov.

image