Rusija

Lavrov: Što duže Zapad pritiska Zelenskog da ratuje, teži su uslovi za mirno rešenje

Ukrajinski predsednik nije opravdao očekivanja zapadnih zemalja kada je reč o uspesima na frontu, a Moskva sve više vidi signale koji stižu iz EU o smanjenju podrške Kijevu, izjavio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Što duže Zapad pritiska Zelenskog da ratuje, teži su uslovi za mirno rešenje© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Svi oni koji se protive pregovorima, moraju da shvate da što se bude duže ratovalo u Ukrajini, biće teže stvoriti uslove za mirno rešenje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare za beloruskim kolegom Sergejom Alejnikom u Moskvi.

"Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da svi oni koji su protiv pregovora, uključujući i one koji su zabranili Vladimiru Zelenskom da potpiše već postignuti sporazum u aprilu 2022, moraju da shvate da što duže primoravaju Zelenskog da ratuje, biće teže stvoriti uslove za početak pregovora", kazao je Lavrov i ponovio da Rusija nikada nije bila protiv pregovora.

Šef ruske diplomatije je dodao da je vreme da zapadni lideri shvate da je sukob,koji su pokrenuli u Ukrajini, dospeo u ćorsokak.

Kako je naveo, Zelenski nije opravdao očekivanja zapadnih zemalja kada je reč o uspesima na frontu kao i da Moskva sve više vidi signale koji stižu iz EU o smanjenju podrške Kijevu.

"To nisu samo priče, već se javljaju specifične poteškoće i u Evropi i u Sjedinjenim Državama za traženjem dodatne pomoći, kako bi nastavili da podržavaju režim ukrajinskog predsednika, koji očigledno nije opravdao očekivanja. Njegov režim nije uspeo da odigra ulogu alata za podrivanje bezbednosti Ruske Federacije, da uništu njenu istoriju, kulturu, sve što je rusko na teritoriji koju nastavlja da kontroliše", napomenuo je.

Lavrov je istakao da su lideri nekih zapadnih zemalja u više navrata slali signale Moskvi sa predlozima da se sastanu kako bi razgovarali o ukrajinskom pitanju i evropskoj bezbednosti.

On je ukazao da formiranje čvrstog vojno-političkog temelja u Evroaziji odgovara zajedničkim interesima Rusije, Belorusije i drugih zemalja regiona.

"Rusija i Belorusija smatraju da u aktuelnim uslovima nema smisla da se sa zapadnim zemljama razgovara o pitanjima regionalne stabilnosti, stoga će Moskva i Minsk graditi bezbednosnu arhitekturu u evroazijskom regionu", kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u svetlu aktuelne međunarodne situacije posebna pažnja posvetiće se izgledima za formiranje sistema evropske bezbednosti, upravo one čija je kriza jasno demonstrirana na nedavnom događaju Saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Makedoniji.

Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik izjavio je da su Belorusija i Rusija umorne hegemonije jedne grupe država.

Alejnik je naglasio da Belorusija i Rusija vide jačanje novih centara moći na Globalnom jugu i istoku.

"U tom kontekstu postoji potreba za daljim jačanje saradnje sa prijateljskim zemljama Azije, Latinske Amerike i Kariba", istakao je šef beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

NATO jača vojnu aktivnost na zapadnim granicama Zajednice nezavisnih država (ZND), i zbog toga je pred nama zadatak da izgradimo stabilnu arhitekturu bezbednosti u Evroaziji, na čemu radimo zajedno sa našim partnerima u okviru ŠOS-a, ODKB-a, Lige arapskih država, ASEAN-a, ali i ZND-a, rekao je danas Lavrov na sastanku kolegijuma MSP-a Rusije i Belorusije u Moskvi.

Ruski ministar je istakao da su Moskva i Minska dve "bratske zemlje", koje "tesno" koordinišu zajedničke akcije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND), i najavio za danas potpisavanje novih dokumenata o saradnji za trogodišnji period, zaključujući sa 2026. godinom.

"Podržavamo jedni druge u međunarodnim organizacijama, a slažemo se i kada je reč o EU, NATO, Savetu Evrope. NATO jača vojnu aktivnost na zapadnim granicama ZND-a, a odluke NATO-a od jula potvrđuju agresivan stav Alijanse usmeren na suzbijanje Moskve i Minska. Imamo zadatak da izgradimo stabilnu arhitekturu bezbednosti i saradnje u čitavoj Evroaziji zajedno sa konstruktivnim državama, oslanjajući se na već postojeće integracione saveze. Na prostoru Evroazije imamo veliki broj mehanizama i formata, koji će biti zainteresovani za zajedničku saradnju po tom pitanju. Imam u vidu ODKB, ZND, ŠOS, ali i Ligu arapskih država, ASEAN", izjavio je Lavrov. 

"U našim zajedničkim interesima je da se stvori jaka vojno-politika osnova koja bi pomagala pri rešavanju konflikata i sprečavala njihovo izbijanje, i koja bi, takođe, isključivala mogućnost nove diktature uz primenu sile" i sprečila dominaciju određenih zemalja, objasnio je šef ruske diplomatije. 

Lavrov se, takođe, kratko osvrnuo na nedavno protekli samit ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji je održan u Skoplju, i rekao da bi želeo da se zahvali beloruskim predstavnicima na njihovom čvrstom stavu, zahvaljujući kojem su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan usvojili zajedničku izjavu o "krizi evropske bezbednosti".

"Na sastanku ministara OEBS-a u Severnoj Makedoniji jasno se videla kriza koja danas postoji u Evropi. Akcije kolektivnog Zapada i ukrajinska kriza, koju je on izazvao, u suštini su uništili svu arhitekturu bezbednosti u Evropi, a zapadnjaci su konačno 'sahranili' princip jednakosti, i nedeljivosti bezbednosti", istakao je on.

Belorusku delegaciju danas u Moskvi predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik, koji je potvrdio dobre odnose Moskve i Minska u uslovima "nezdrave turbulentnosti u svetu":

image