Rusija

Putin: Situacija u svetu izuzetno napeta, mnogi žele da naruše stabilnost ZND (VIDEO)

Međunarodna situacija je izuzetno teška, dok se globalna nestabilnost projektuje i na Evroaziju, rekao je ruski predsednik u video-poruci učesnicima sastanka sekretara Saveta bezbednosti zemalja Zajednice Nezavisnih Država
Putin: Situacija u svetu izuzetno napeta, mnogi žele da naruše stabilnost ZND (VIDEO)© Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Situacija u svetu je trenutno izuzetno napeta. Stari sukobi eskaliraju u različitim regionima i pojavljuju se nova žarišta, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u video-poruci učesnicima sastanka sekretara Saveta bezbednosti Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

"Vidimo da je međunarodna situacija i dalje izuzetno teška i napeta. Posebno na Bliskom istoku, gde je došlo do nove runde palestinsko-izraelske konfrontacije, gde prvenstveno stradaju civili. Redovni sastanci sekretara saveta bezbednosti zemalja ZND su od velikog značaja za jačanje i razvoj sistema kolektivne bezbednosti asocijacije, za obezbeđenje suvereniteta i nacionalnih interesa svih članica, za njihov siguran progresivni društveno-ekonomski razvoj", kazao je Putin.

Kako je ocenio ruski predsednik, globalna nestabilnost se projektuje i na Evroaziju.

"Štaviše, akcije nekih država direktno su usmerene na podrivanje legitimne moći, društvene stabilnosti i tradicionalnih vrednosti u zemljama ZND, na narušavanje naših tradicionalnih bliskih trgovinskih i kulturnih veza. Ostaju zajedničke pretnje, kao što su terorizam i organizovani kriminal, trgovina drogom i ilegalna migracija, radikalizam i ekstremizam, kao i rizici u oblasti ekonomske, informacione, tehnološke i biološke bezbednosti", dodao je Putin.

Ovo je 11. sastanak sekretara Saveta bezbednosti Zajednice Nezavisnih Država. Prethodni je održan u Moskvi u novembru 2022. godine.

image