Rusija

Rjabkov: Amerika iza kulisa radi na potkopavanju BRIKS-a

Zbog sve većeg pritiska zapadnih zemalja i njihove primene nelegalnih sankcija, postoji potreba da se BRIKS udalji od monopola američkog dolara, naglasio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova
Rjabkov: Amerika iza kulisa radi na potkopavanju BRIKS-awww.globallookpress.com © MFA Russia

Vašingtonu se ne dopada ništa što je van njegove kontrole i zato iza kulisa radi na potkopavanju BRIKS-a, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov na otvaranju Akademskog foruma BRIKS-a.

"Radi se na potkopavanju BRIKS-a, remećenju projekata i komplikovanju aktivnosti njegovih institucija", naveo je zamenik ministra.

Prema njegovim rečima, BRIKS sarađuje sa moćnim državama koje nisu novajlije u međunarodnim poslovima i za koje diktatura i pokušaji SAD da sačuvaju svoju hegemoniju nisu zagonetka.

U kontekstu sve većeg pritiska zapadnih zemalja i njihove primene nelegalnih sankcionih mera, očigledna je potreba da se BRIKS udalji od monopola američkog dolara, naglasio je Rjabkov.

Rjabkov je prokomentarisao i tvrdnje Pentagona da je Rusija navodno izvela protivsatelitski uređaj u nisku orbitu Zemlje, rekavši da je reč o informacionoj prevari i da je Moskva protiv postavljanja ofanzivnog oružja u orbitu Zemlje.

"Amerikanci mogu da govore šta hoće, ali naša politika se ne menja. Da su zaista zainteresovani za jačanje bezbednosti, uključujući i kosmičke aktivnosti, mogli bi da preispitaju svoj destruktivni pristup prema ruskim predlozima u ovoj oblasti i pre svega na naš predlog da se napravi sporazum o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru", rekao je Rjabkov.

image