Svet

Ratovi zvezda: Pentagon protiv pretnji u orbiti

Pozivajući se na brz napredak Kine i Rusije, Sjedinjene Države grade kapacitete za svemirsko ratovanje
Ratovi zvezda: Pentagon protiv pretnji u orbitiGetty © MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Sjedinjene Države žele da rasporede novu generaciju sredstava na zemlji i u svemiru kako bi zaštitile svoju satelitsku mrežu od neprijateljskih napada, prenosi "Njujork tajms" pozivajući se na zvaničnike Pentagona.

Amerikanci optužuju Rusiju i Kinu da razvijaju antisatelitsko oružje, uključujući i ono nekonvencionalne prirode, ali izbegavaju da otkriju informacije o sopstvenom radu u ovoj oblasti - ako ih ima.

"Lideri Pentagona odbijaju da razgovaraju o bilo kakvim detaljima i samo kažu da nameravaju da 'imaju značajnu orbitalnu sposobnost do 2026. godine koja će nam omogućiti da se takmičimo u operaciji punog spektra'", navodi se u članku koji se poziva, između ostalog, na prošlogodišnje svedočenje zvaničnika odbrane u Kongresu.

Sjedinjene Države se više neće jednostavno oslanjati na vojne satelite za komunikaciju, navigaciju i praćenje i ciljanje zemaljskih pretnji, alata koji su Pentagonu decenijama davali veliku prednost u sukobima, navodi list.

Kako se dodaje, Pentagon sada radi na novoj generaciji zemaljskih i svemirskih alata koji će joj omogućiti da odbrani svoju satelitsku mrežu od napada i, ako je potrebno, da poremeti ili onesposobi neprijateljske svemirske letelice u orbiti.

U skladu sa ovim novim pristupom, Pentagon se kreće ka ambicioznijem cilju: široko suzbijanje neprijateljskih pretnji u orbiti na načine slične onima koje koriste mornarice u okeanu ili vazdušne snage na nebu, navodi se u tekstu.

List verovatno aludira na misteriozni program "Iks-37B", bespilotni spejs šatl za koji se veruje da je naoružan, kao i na rad na novoj generaciji vojnih satelita sposobnih za manevrisanje i punjenje gorivom u svemiru.

Kina i Rusija više puta su odbacile optužbe Vašingtona i navele da su Sjedinjene Države te koje vode militarizaciju svemira.

image