Svet

Leonid Savin: Nove strategije Pentagona za svemir i virtuelni prostor

Ovi dokumenti znače dalju militarizaciju privatnog sektora, a malo je verovatno da će poreske obveznike neko pitati na šta će se trošiti sredstva iz budžeta
Leonid Savin: Nove strategije Pentagona za svemir i virtuelni prostorGetty © Charles Ommanney

Ministarstvo odbrane SAD je nedavno objavilo "Strategiju za sajber bezbednost vojnoindustrijskih baza" i "Strategiju integracije komercijalnog prostora", koje se fokusiraju na blisku saradnju sa privatnim sektorom, sve pod budnim okom Pentagona, piše Leonid Savin za sajt "Geopolitika".

Ovi dokumenti u značajnoj meri menjaju raniji pristup ovim pitanjima.

Kako se navodi u samom dokumentu, strategija sajber bezbednosti vojnoindustrijske baze Ministarstva odbrane (DoD) predstavlja okvir za stvaranje otpornijeg sistema unutar vojnih snaga. Ostalo je puka formalnost, koja proizlazi iz promena regulatornog okvira i veće svesti o sajber bezbednosti, kako unutar Pentagona, tako i među privatnim izvođačima.

U dokumentu se priznaje da Kina predstavlja pretnju za SAD, jer ima monopol u proizvodnji retkih metala i zato što ulaže u američku privredu, posebno u poljoprivredni sektor. Prema tome, ovo je priznanje da je Kina ispred SAD u nizu oblasti.

S obzirom na izjave američkih zvaničnika da mnogi ozbiljni sajber napadi na SAD potiču iz Kine, pominjanje ove zemlje je sasvim očekivano. Ali, u stvarnosti, Vašington ne želi da izgubi svoj monopol.

Na brifingu za štampu o strategiji, viši službenik Pentagona za bezbednost Dejvid Mekeun je primetio da je Pentagon do sada "bio otuđen od zainteresovanih strana." Cilj nove strategije je da Pentagon ostvari "centralizovaniji pristup" u ovoj oblasti.

Mekeun je primetio i da Ministarstvo odbrane namerava da angažuje 50 do 75 malih preduzeća da učestvuju u pilot-projektu i da će, ako ovaj koncept funkcioniše, biti povećan njihov broj.

Ministarstvo odbrane SAD je uspostavilo poziciju pomoćnika ministra odbrane za sajber politiku (ASD-CP) i Kancelariju pomoćnika ministra odbrane za sajber politiku (OASD-CP).

Pomoćnik sekretara za odbranu biće viši oficir odgovoran za opšti nadzor nad politikom sajber operacija Ministarstva odbrane.

Dokumenti pokazuju rešenost SAD da se, mnogo ozbiljnije nego do sada, pozabave pitanjima sajber bezbednosti u vojsci.

Dalja militarizacija privatnog sektora

Slična je i "Strategija integracije komercijalnog prostora", objavljena 2. aprila.

Pošto komercijalni svemirski sektor sve više razvija usluge koje mogu doprineti nacionalnoj bezbednosti, Pentagon predlaže da komercijalni svemirski projekti budu integrisani u arhitekturu nacionalne bezbednosti SAD.

Ministarstvo odbrane SAD planira integraciju komercijalnih projekata u mirnodopskim uslovima, što će omogućiti da se komercijalni svemirski projekti koriste i tokom kriza i sukoba.

Ove strategije se uklapaju u odluku o formiranju Kancelarije za strateški kapital u Pentagonu i Strategiju ulaganja koja je objavljena nešto ranije.

Ovi dokumenti znače dalju militarizaciju privatnog sektora. Malo je verovatno da će poreske obveznike neko pitati na šta će se trošiti sredstva iz budžeta.

Lobističkim grupama u vojnoindustrijskom sektoru će biti omogućeno da koriste dodeljena sredstva i da uključuje mala i srednja preduzeća u taj lanac. Treba očekivati objavljivanje sličnih strategija koje se odnose i na druge oblasti, u cilju jačanja globalne vojne snage SAD.

image
VV inauguration
banner