Svet

Novi korak saradnje Rusije i Irana: Zajedničko prevazilaženje pretnji u sajber prostoru

Sporazum o saradnji u sferi informacione bezbednosti može pomoći Moskvi i Teheranu u zajedničkom prevazilaženju pretnji u sajber prostoru koje su usmerene protiv dveju država, poručuje iranska strana
Novi korak saradnje Rusije i Irana: Zajedničko prevazilaženje pretnji u sajber prostoruwww.globallookpress.com © Daniel Lai

Parlament Irana odobrio je potpisivanje Sporazuma o saradnji u sferi informacione bezbednosti sa Ruskom Federacijom, javlja iranska agencija IRNA, a prenose danas "RIA Novosti".

Dokument se sastoji od uvoda, devet stavki i dodatka.

Izveštaj Komisije za nacionalnu bezbednost Irana koji se odnosi na nacrt zakona o ovom Sporazumu podržalo je 180 članova parlamenta, dok je protiv glasalo njih 27. 

Iz Komisije poručuju da nacrt zakona može pomoći i Moskvi i Teheranu u zajedničkom prevazilaženju pretnji u sajber prostoru koje su usmerene protiv ove dve države. 

Odluka je doneta nekoliko dana nakon što je predsednik Irana Ebrahim Raisi posetio Moskvu, u kojoj je razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. 

Dva dana nakon toga, ambasador Irana u Moskvi izjavio je da očekuje da će odnosi dve države u narednim godinama biti sve bolji, te da se očekuje "veliki porast" u saradnji. 

"Želimo da naše poslovne ljude upoznamo sa novom ekonomskom atmosferom u Rusiji, a s obzirom na preduzete korake, predviđam da će u naredne dve do tri godine doći do velikog skoka u odnosima dveju zemalja. Stvaraju se uslovi za to i smanjuju se prepreke", izjavio je iranski ambasador.

Pritom, kako je istakao, već sada oko 60 odsto trgovine između Rusije i Irana odvija se u nacionalnim valutama.

Početkom meseca dve strane su, takođe, potpisale Deklaraciju o borbi protiv sankcija i drugih jednostranih mera, do čega je došlo zbog toga što su SAD i njihovi saveznici diplomatiju zamenili nezakonitim sankcionim merama, objasnio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. 

image