Rusija

Rusija i Iran potpisali Deklaraciju o borbi protiv sankcija i drugih jednostranih mera

Ruski i iranski lider su u neprestanom kontaktu, naši odnosi se razvijaju u svim sferama, primetio je danas šef ruske diplomatije
Rusija i Iran potpisali Deklaraciju o borbi protiv sankcija i drugih jednostranih merawww.globallookpress.com © Iranian Foreign Ministry

Ministri inostranih poslova Rusije i Irana Sergej Lavrov i Hosein Amir Abdulahijan potpisali su danas dokument o suprotstavljanju sankcijama, odnosno, Deklaraciju o načinima i sredstvima borbe protiv negativnih posledica jednostranih mera uvedenih protiv Moskve i Teherana.

Dokument nosi naziv "Deklaracija Ruske Federacije i Islamske Republike Iran o načinima i sredstvima suprotstavljanja, ublažavanja i kompenzovanja negativnih posledica jednostranih prinudnih mera".

"To je nesumnjivo značajan korak", ocenio je Lavrov, govoreći o Deklaraciji, nakon čega je pojasnio da je do potpisivanja ovog dokumenta došlo pošto su SAD i njihovi saveznici diplomatiju zamenili nezakonitim sankcionim merama.

Ministar spoljnih poslova Rusije je tokom razgovora sa iranskim kolegom u Moskvi čestitao i to što je Iran ove godine dobio poziv da uđe u BRIKS i što je u julu postao deo ŠOS-a. 

Kako je rekao Lavrov, Rusija se sa svoje strane veoma pozitivno odnosila prema zahtevima Irana da se pridruži ovim organizacijama i bila je jedna od zemalja koja se zalagala da Iran postane deo ovih saveza.

"Odnosi naših zemalja razvijaju se u svim ključnim oblastima, naši predsednici su u stalnom kontaktu, redovno razgovaraju telefonom", dodao je on, objasnivši da je ovo već šesti susret tokom ove godine, što ukazuje na veoma sadržajne odnose Moskve i Teherana.

Nedavno smo počeli da radimo na projektu izgradnje železničke rute Rašt-Astara, a kao i vi, i mi se zalažemo za to da koridor "Sever-Jug" dobije na još većem značaju.

Takođe, Moskva, kao i Teheran, žele da dođe do još većeg razvoja odnosa u sferi energetike, dodao je ruski ministar.

On je napomenuo da su u oktobru u Biškeku bili održani razgovori premijera Rusije Mihaila Mišustina i prvog zamenika iranskog predsednika. Takođe, u Moskvi su istog meseca održani i razgovori o trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa drugim zvaničnicima, dodao je Lavrov.

"Ministarstva spoljnih poslova (Irana i Rusije) imaju veoma bliske kontakte, sada radimo na završetku novog međudržavnog sporazuma", izjavio je on i dodao da će danas razgovarati o pitanjima bilateralne saradnje i situaciji u regionu.

Iranski ministar zahvalio je Lavrovu za lep doček i, baš kao i ruski ministar spoljnih poslova, i potvrdio da je danas potpisana Deklaracija o borbi protiv američkih sankcija i drugih jednostranih mera SAD.

image