Svet

Si-Bi-Es-njuz: Zapadni hakeri sarađuju sa ruskim u novoj vrsti sajber kriminala

Stručnjaci za sajber-bezbednosti tvrde da su se hakeri iz SAD, Britanije i Kanade, koji čine grupu koju FBI naziva "Skatered spajder" (Raspršeni pauk), udružili sa ozloglašenom ruskom bandom "rensomvera"
Si-Bi-Es-njuz: Zapadni hakeri sarađuju sa ruskim u novoj vrsti sajber kriminalaGetty © David Becker

U protekloj godini najveći hoteli i kazina u Las Vegasu bili su paralisani "rensomvera" napadima, u kojima hakeri provaljuju u korporativne mreže i šifruju ključne datoteke kompanija, tražeći da im se isplate velike sume novca, prenosi Si-Bi-Es-njuz.

Ova vrsta kriminala napreduje iz godine u godinu. Stručnjaci za sajber-bezbednost tvrde da su se hakeri iz SAD, Britanije i Kanade, koji čine grupu koju FBI naziva "Skatered spajder" (Raspršeni pauk), udružili sa ruskom bandom  koja se bavi "rensomverom".

Prošlog septembra, kompanija MGM postala je žrtva jednog od najvećih napada, koji je ovu kompaniju koštao više od 100 miliona dolara.

Ovaj napad je onemogućio rad desetak najpoznatijih kockarnica u Las Vegasu. Slot mašine prestale sa radom, a stali su i liftovi. Niko nije znao šta se dešava. To je bio tehnološki korporativni kriminal u svom najboljem izdanju.

Hakeri su zatražili 30 miliona dolara za otključavanje MGM-ovih podataka, što je ova kompanija odbila, ali je, ipak, platila visoku cenu - 100 miliona dolara izgubljenih prihoda, plus nekoliko miliona za obnovu servera.

Kasnije je i najveći konkurent MGM-a, "Sizar" pretrpeo sličan napad, za koji se sumnja da je počinila ista grupa. Kompanija je platila otkup, navodno 15 miliona dolara.

FBI obično preporučuje kompanijama da ne plaćaju otkupninu. Ali, to je, posebno u kriznim situacijama, poslovna odluka.

Gubici veći od milijardu dolara godišnje

Brajan Vorndran, šef sajber odeljenja FBI, kaže da ovakvi napadi u poslednje vreme postaju sve veći problem za globalnu i posebno za američki ekonomiju, kao i za bezbednost SAD. Procenjuje se da gubici na globalnom nivou već premašuju milijardu dolara godišnje.

Vorndran upozorava da kriminalna organizacija "Skatered spajder" pravi haos širom SAD.

Glavni istraživač u kompaniji za sajber bezbednost "Junit 2216" Alison Nikson dodaje da oni dobro znaju kako funkcioniše zapadno društvo. "Skatered spajder" je samo jedna od mnogih hakerskih grupa. Sve su deo labave organizacije koja sebe naziva "Kom".

"Kom" je omladinska supkultura, nastala u poslednjih nekoliko godina, koja je hakovala kompanije kao što su "Majkrosoft", "Envidia" i "Elektronik arts". Pre nekoliko godina, dodaje Niksonova, u njenom sastavu bilo je možda nekoliko stotina ljudi, ali je od 2018. godine uključeno na hiljade.

Članovi se povezuju preko interneta. U pitanju se pretežno muške osobe, mlađe od 25 godina. Neki imaju svega 13 ili 14 godina. Njihovi članovi razmenjuju poruke na mrežama kao što je Telegram.

Nagli porast nove vrste sajber kriminala

Njihovi poduhvati, uključujući ozloglašenu rusku rensomver bandu "Blek ket", privukli su pažnju kompanija za sajber bezbednost. Ruski sajber kriminalci do sada uglavnom nisu radili sa zapadnim sajber kriminalcima, jer su ih smatrali neprofesionalnim.

Bivši analitičar Agencije za nacionalnu bezbednost Džon Di Mađo sada istražuje rensomver kao glavni strateg kompanije "Analist 1". On dodaje da se zarada deli među počiniocima. Najuspešnije bande su u Rusiji legitimne kompanije. Njima rukovode ljudi u 40-im ili kasnim 30-im, koji imaju i iskustvo i finansijsku pozadinu.

Di Mađo kaže da oni u Rusiji nisu progonjeni, jer se to, sve dok se napadaju američke kompanije, ne smatra zločinom.

Rob Džojs, bivši direktor za sajber bezbednost Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), tvrdi da su im potrebni hakeri da bi pobedili hakere.

NSA je pomogla da se identifikuje jedan ruski haker. U januaru 2022, posle dugih pregovora, Rusija je uhapsila njega i njegove saučesnike. Ali posle početka konflikta u Ukrajini oni su pušteni iz zatvora i sada su ponovo u istom poslu, udružujući se sa "Skatered spajderom", a Brajen to naziva evolucijom sajber kriminala.

Ova nova vrsta sajber kriminala je u naglom porastu. Kako dodaje Niksonova, izgleda kao stručnjaci za sajber bezbednost dobijaju bitku za bitkom, ali da gube rat.

image