Magazin

Gugl poziva korisnike da hitno ažuriraju Gugl Hrom pretraživač zbog "zlonamernih napada hakera"

Kompanija je upozorila da sajber kriminalci koriste zlonamerna iskačuća obaveštenja ili veb-sajtove da bi dobili pristup ličnim podacima korisnika Gugl Hrom pretraživača. Uvedeno je "kritično" ažuriranje, koje smanjuje mogućnost da serveri korisnika budu ranjivi na hakerske napade.
Gugl poziva korisnike da hitno ažuriraju Gugl Hrom pretraživač zbog "zlonamernih napada hakera"© Pexels/Deepanker Verma

Ove vrste napada se nazivaju "napadi nultog dana", što znači da je počinilac pronašao slabost u pretraživaču pre proizvođača (u ovom slučaju, pre Gugla), što proizvođaču "ostavlja" nula dana da reši problem, jer je server već kompromitovan. 

Prema zvaničnom obaveštenju Gugla, mana u svim ranijim verzijama Gugl Hroma "dozvolila je napadaču da potencijalno iskoristi oštećenje memorije preko napravljene HTML stranice", ali nije precizirano o kakvoj mani se radi.

Kada se lažna HTML stranica pojavi na ekranu, može izgledati kao regularan veb-sajt, ali umesto toga, kada korisnik klikne na nju, haker bi mogao da koristi daljinski pristup da bi dobio kontrolu nad računarom te osobe, prenosi "Dejli mejl".

HTML stranica se takođe može pojaviti kao iskačući prozor koji poziva korisnika da preuzme najnoviji antivirusni softver ili najnoviju verziju pretraživača, ali on umesto toga instalira softver koji omogućava hakerima da ukradu i iskoriste njegove lične podatke. 

Gugl savetuje korisnicima da redovno ažuriraju svoje pretraživače na najnoviju verziju, da bi bili sigurni da su preduzeli sve bezbednosne mere.

Ova ažuriranja takođe znače da korisnici ne moraju da plaćaju za antivirusni softver, jer nova verzija Hroma može da "zakrpi" sve postojeće ranjivosti. Vest o novom ažuriranju dolazi nakon što je jedna tehnološka grupa za analizu sajber pretnji otkrila da je 2023. bilo 87 "napada nultog dana" na Gugl, što je 50 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Ažuriranju se može pristupiti u Gugl Hrom pretraživaču, u odeljku "Podešavanja". Zatim idite na opciju "O Hromu" sa leve strane, proverite da li postoje ažuriranja i preuzmite ih.

image
VV inauguration
banner