Magazin

Budite oprezni kada koristite javne punjače! Stručnjaci upozorili na šta treba da obratite pažnju

U svim svetskim metropolama, na prometnim mestima, na trgovima i u parkovima, građani i turisti imaju mogućnost da koriste javne punjače za mobilne telefone. Iako oni zaista nekada mogu biti korisni, stručnjaci za sajber-bezbednost upozoravaju da njihovo korišćenje može nositi i određene rizike.
Budite oprezni kada koristite javne punjače! Stručnjaci upozorili na šta treba da obratite pažnju© Canva / Creative-Family

Svi se sa nostalgijom prisećamo starih mobilnih telefona kojima je baterija držala toliko dugo da i zaboravimo kada smo ih poslednji put punili. Današnjim modelima smart uređaja baterija jedva da i traje čitav jedan dan. I to ukoliko se telefon ne koristi konstantno.

Zbog toga smo često "vezani" za punjač - onaj kod kuće, u kolima ili prenosivi, koji staje u damsku tašnicu. Međutim, nekada se može desiti da se baterija neplanirano isprazni i u gradu, i tu u pomoć "priskaču" javni punjači, koji su postavljeni na prometnim mestima poput trgova i parkova.

Pazite se virusa i "skidanja" podataka

Međutim, stručnjaci za sajber-bezbednost upozoravaju da prilikom korišćenja ovakvih javnih punjača ipak treba biti obazriv, budući da se putem njih telefoni mogu "zaraziti" nekim od opasnih virusa, a podaci magično preneti sa vašeg, na uređaj koji su postavili hakeri.

Kako prepoznati da nešto nije u redu? Prva "crvena zastavica" jeste notifikacija koja se može pojaviti na ekranu uređaja nakon što u njega ubacite USB-kabl. Ukoliko pročitate obaveštenje poput: "Omogućite uređaju pristup podacima" ili "Da li želite da instalirate ovaj softver" - odmah izvadite kabl!

Znak da nešto nije u redu može biti i "bagovanje" ugeđaja dok je USB-kablom povezan na javni punjač. I tada, kao i u prethodnoj situaciji, eksperti preporučuju da se telefon momentalno otkači sa napajanja i restartuje. Ovo može biti od koristi ukoliko je u toku instalacija nekog malicioznog softvera.

Kako izbeći ovakve situacije

Kako ne biste postali žrtva zlonamernih hakera, stručnjaci preporučuju da uvek sa sobom nosite sopstveni punjač, bilo da je u pitanju onaj koji se ubacuje u utičnicu ili prenosivi, odnosno power bank.

Osim toga, dobro bi bilo da kod sebe imate i poseban USB-kabl koji je namenjen samo za punjenje telefona. Za razliku od običnih kablova, putem njega je nemoguće prenositi podatke.

Nikada nemojte koristiti ni tuđe punjače i kablove, niti gedžete puniti preko računara u restoranima, bibliotekama ili drugim javnim mestima. Rizikujete da vaše fotografije i drugi lični podaci završe u tuđim rukama.

image