Svet

SAD u strahu i od ruskog antivirusnog softvera: "Kasperski lab" je pretnja

Sjedinjene Države nameravaju da zabrane Amerikancima korišćenje softvera "Kasperski lab", jer strahuju da Moskva koristi podatke za hakovanje ili špijuniranje američkih kompanija i građana
SAD u strahu i od ruskog antivirusnog softvera: "Kasperski lab" je pretnjaGetty © Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket

Vašington planira da zabrani američkim preduzećima i pojedincima da koriste softver koji je kreirala ruska kompanija za sajber bezbednost "Kasperski lab", javlja Si-En-En, pozivajući se na pet neimenovanih vladinih zvaničnika.

Prema njihovim rečima, zabrana je opravdana "razlozima nacionalne bezbednosti" i može biti uvedena već ovog meseca.

Kako se navodi, cilj je da se ublaže rizici koje softver ruske kompanije navodno predstavlja za "kritičnu američku infrastrukturu".

"Kao deo pripreme za taj potez, Ministarstvo trgovine SAD donelo je odluku da zabrani određene transakcije između ruske kompanije za sajber bezbednost i američkih građana", navodi Si-En-En.

Dodaje se da američke vlasti veruju da Moskva koristi podatke koje dobija od "Kasperski lab-a" za hakovanje ili špijuniranje američkih kompanija i građana.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD zabranilo je 2017. godine upotrebu proizvoda "Kasperski lab-a" federalnim vlastima zbog sumnje u povezanost kompanije sa ruskim obaveštajnim službama, ali se ta mera nije odnosila na pojedince i kompanije.

Ruska kompanija je tada saopštila da je razočarana američkom zabranom jer vlasti nisu pružile dokaze o vezama sa ruskim obaveštajnim službama, napomenuvši da su optužbe zasnovane na lažnim navodima.

Udeo kompanije "Kasperski lab" na američkom tržištu zaštite uređaja krajnjih korisnika u 2016. iznosio je 4,3 odsto, a u 2017. smanjen je na 3,8 odsto. Danas proizvode kompanije koristi više od 400 miliona ljudi i 240.000 kompanija širom sveta.

Naime, kompanija "Epl" je ranije platila kaznu od 906 miliona rubalja (10,1 milion dolara) Rusiji u okviru tužbe koju je 2020. podnela ruska kompanija za sajber bezbednost "Kasperski lab". 

Kompanija je proglašena krivom za ograničavanje konkurencije u svojoj prodavnici aplikacija nakon što je, kako se navodi, nepravedno odbila program roditeljske kontrole kompanije "Kasperski lab".

image