Svet

Snouden o špijunaži putem puš notifikacija: Ne špijuniraju oni "Epl" i "Gugl", nego vas

"Nisu u pitanju samo Ministarstvo pravde (Sjedinjenih Država), niti čak samo SAD. Druge zemlje, takođe, zahtevaju vaše podatke", poručio je Snouden
Snouden o špijunaži putem puš notifikacija: Ne špijuniraju oni "Epl" i "Gugl", nego vasGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Čuveni uzbunjivač Edvard Snouden komentarisao je upozorenje američkog senatora Rona Vajdena da neidentifikovane strane vlade špijuniraju korisnike pametnih telefona uz pomoć podataka koje dobijaju od "Epla" i "Gugla".

"Ne špijuniraju oni 'Epl i Gugl', oni špijuniraju vas", poručio je Snouden građanima sveta na platformi Iks (nekadašnji tviter).

Kako dodaje, "nisu u pitanju samo Ministarstvo pravde (Sjedinjenih Država), niti čak samo SAD. Druge zemlje, takođe, zahtevaju vaše podatke. Sada se zapitajte: zašto Epl i Gugl nisu počeli da sebi ograničavaju pristup ovim podacima? Ovo predstavlja neprijateljski dizajn".

Senator Vajden je u pismu upozorio da se aplikacije svih vrsta oslanjaju na takozvane "puš notifikacije" koje obaveštavaju korisnike mobilnih telefona na dolazne poruke, najnovije vesti i druga ažuriranja. Ova obaveštenja do njih stižu preko "Guglovih" i "Eplovih" servera.

To dvema kompanijama daje jedinstven uvid u "saobraćaj" koji teče od tih aplikacija ka njihovim korisnicima, a zauzvrat ih stavlja u "jedinstvenu poziciju da olakšaju vladin nadzor kako korisnici koriste određene aplikacije", naveo je Vajden i zatražio od Ministarstva pravde da "ukine ili izmeni politiku" koja ograničava javne rasprave o ovoj praksi.

"Sada kada je ovaj metod postao javan, mi ažuriramo svoju politiku transparentnosti izveštavanja o detaljima ove vrste problema. Delimo (Vajdenovu) posvećenost informisanja korisnika o ovim zahtevima", saopštio je "Gugl", dok je "Epl" u saopštenju naveo da ih Federalna vlada sprečava da podele bilo kakve informacije.

image