Svet

Snouden o optužnici protiv Trampa: Takve stvari u Vašingtonu obično prolaze nekažnjeno

Edvard Snouden kaže da je pogrešno rukovanje državnim dokumentima uobičajeno u Vašingtonu
Snouden o optužnici protiv Trampa: Takve stvari u Vašingtonu obično prolaze nekažnjenowww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštio je da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine i da će u sudnici u Majamiju morati da se pojavi sledećeg utorka.

Nekadašnji savetnik CIA Edvard Snouden, komentarišući ovaj slučaj, rekao je da je pogrešno rukovanje državnim dokumentima uobičajeno u Vašingtonu i da takvo ponašanje obično prolazi nekažnjeno.

"Šalu na stranu, nije pogrešno reći da je optužnica protiv Donalda Trampa za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima slučaj selektivnog krivičnog gonjenja", navodi Snouden.

Prema njegovim rečima, tajne su u velikoj meri "valuta Vašingtona", a Tramp nije jedini koji je u njima učestvovao, već je bio "najmanje graciozan".

Snouden, koji je pre deset godina u javnost izneo tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadzora u SAD, rekao je da Tramp "nije uspeo da popravi sistem koji se sada vratio da ga progoni".

"Teško je sažaljevati čoveka koji je imao četiri godine u Beloj kući da reformiše taj pokvareni sistem, a američkoj javnosti naštetilo je što to nije uradio", napisao je Snouden na Tviteru.

Tramp se, inače goni po istom Zakonu o špijunaži, koji je Vašington primenio protiv Snoudena i suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koje je Tramp, kao predsednik, odbio da pomiluje.

Snouden je, u nameri da ukaže na ironiju Trampove najnovije pravne nevolje, iskoristio reči iz Biblije: "Tada mu Isus reče: Vrati svoj mač na njegovo mesto, jer ko se lati mača, od mača će poginuti".

image