Svet

"Savez pet očiju", sankcije i hakovanje: Pljušte optužbe u svetu sajber špijunaže

Kina je danas pozvala SAD i Veliku Britaniju da prestanu da politizuju pitanje sajber sigurnosti, da klevetaju i blate, te da joj nameću jednostrane sankcije
"Savez pet očiju", sankcije i hakovanje: Pljušte optužbe u svetu  sajber špijunaže© Annette Riedl/picture alliance via Getty Images

Američki i britanski zakonodavci u ponedeljak su optužili Peking za široku operaciju kibernetičke špijunaže milion ljudi, zbog čega su podigli optužnice i uveli sankcije kineskim kompanijama i dvojici Kineza.

Oni su hakersku grupu označili kao stalnu pretnju "APT31", nazivajući je ogrankom kineskog ministarstva državne sigurnosti koja je povela "opsežnu globalnu kampanju sajber napada" usmerenu na lične podatke političara, novinara, akademika i miliona glasača.

Velika Britanija pozvala je danas otpravnika poslova kineske ambasade u Londonu da objasni optužbe da kineski hakeri, koji imaju podršku kineskih vlasti, kradu podatke o članovima britanske izborne komisije i vrše nadzor britanskih parlamentaraca koji su kritični prema Kini.

Velika Britanija tvrdi da su kineski hakeri ukrali podatke iz arhive izborne komisije, uglavnom imena i adrese oko 40 miliona glasača, kao i da su pokušali da hakuju mejlove britanskih poslanika, prenosi Rojters.

"Forin ofis je u ime britanske vlade nedvosmisleno izneo osudu na račun kineskih državljana i organizacija koji preduzimaju zlonamerne sajber aktivnosti protiv Ujedinjenog Kraljevstva, demokratskih institucija i parlamentaraca", poručuje se u saopštenju pres službe britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Takođe se navodi da je britanska vlada na korak do finalizacije novog sistema za registrovanje stranog uticaja u kojem će biti evidentirati svi koji bez prijave rade za neku stranu državu.

Kina snažno reagovala na američke i britanske sankcije

Kina je danas pozvala SAD i Veliku Britaniju da prestanu da politizuju pitanje sajber sigurnosti, da klevetaju i blate Kinu, te da joj nameću jednostrane sankcije.

"Peking se čvrsto protivi i bori protiv svih vrsta sajber napada i posvećena je saradnji sa svim zemljama, na osnovu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, na jačanju saradnje i zajedničkom suočavanju sa pretnjama sajber bezbednosti putem kanala kao što su bilateralni dijalog ili sudske pomoći. Kineska strana je dala tehnička pojašnjenja i odgovorila na takozvane informacije u vezi sa 'APT31' koje su dostavili Britanci i jasno stavila do znanja da su ti dokazi neadekvatni, a zaključci neprofesionalni", naveo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Jian i dodao da nisu dobili dalje odgovore.

Jian je naglasio da već neko vreme, vođene sopstvenom geopolitičkom agendom, SAD podstiču "Savez pet očiju", najveću svetsku obaveštajnu organizaciju koju predvode same SAD, i da u tu svrhu prikuplja i širi sve vrste dezinformacija o pretnjama koje predstavljaju tzv. kineski hakeri.

"Sada, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, SAD podstiču takozvane 'kineske sajber napade' i čak pokreću neosnovane jednostrane sankcije protiv Kine", podvukao je on i dodao da se Kina tome odlučno protivi, da su uputili snažne demarše SAD i relevantnim stranama i da će preduzeti neophodne mere da zaštitimo zakonita prava i interese.

Kineske relevantne institucije za sajber bezbednost objavile su seriju izveštaja o sajber napadima američke vlade na Kinu i druge zemlje, podsetio je.

"Američka vlada je ćutala o njima. Pozivamo SAD da usvoje odgovoran pristup u sajber prostoru i prestanu da nameštaju nevine".

image