Svet

Rusija i Kina stavile veto na američki nacrt rezolucije o Gazi u SB UN

Pre glasanja stalni predstavnik RF pri SB UN Vasilij Nebenzja pozvao je države da ne podrže dokument jer je ispolitizovan i osmišljen da utiče na raspoloženje birača u SAD pre predsedničkih izbora
Rusija i Kina stavile veto na američki nacrt rezolucije o Gazi u SB UNGetty © Photo by Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images

Rusija i Kina iskoristile su pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i blokirale nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi koji su podnele Sjedinjene Države i u kom se identifikuje hitna potreba za momentalnim prekidom vatre, u trajanju od otprilike šest nedelja, ali se primirje niti zahteva niti se na njega poziva.

Za rezoluciju je glasalo 11 članica Saveta bezbednosti (Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Slovenija, Sijera Leone, Francuska, Švajcarska, Ekvador i Japan), dok su Rusija, Kina i Alžir bili protiv, a Gvajana uzdržana.

Rezolucija "identifikuje hitnu potrebu za trenutnim i održivim prekidom vatre kako bi se zaštitili civili na svim stranama […] i nedvosmisleno podržava međunarodne diplomatske napore u cilju postizanja primirja ne bi li se oslobodili preostali taoci".

Dokument odbacuje akcije koje smanjuju teritoriju Pojasa Gaze, uključujući službeno ili nezvanično stvaranje tampon-zona, osuđuje pozive na transfer stanovništva u palestinskoj enklavi i "odbacuje sve pokušaje demografskih ili teritorijalnih promena" u njoj. Takođe, rezolucija zahteva da Hamas i druge naoružane grupe odmah obezbede humanitarni pristup svim preostalim taocima, prenosi TASS.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas Grinfild rekla je posle glasanja da Rusija i Kina nisu želele da glasaju za američku rezoluciju samo kako bi videle neuspeh Sjedinjenih Država.

"Rusija je još jednom stavila politiku iznad napretka", izjavila je ona a preneo Bi-Bi-Si.

Kako je ranije izjavio prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, dokument Saveta bezbednosti UN treba da sadrži "zahtev" ili "poziv", ali ne i "definiciju neophodnosti".

Nebenzja: Rezolucija SAD zeleno svetlo za Izrael da sprovede vojnu operaciju u Rafi

Pre glasanja stalni predstavnik RF pri SB UN Vasilij Nebenzja pozvao je zemlje članice Saveta bezbednosti da ne podrže dokument koji su predstavile SAD, navodeći da je ispolitizovan i osmišljen kako bi se uticalo na raspoloženje birača u SAD pre predsedničkih izbora.

"Od samog početka bilo je očigledno da pregovori koje naše američke kolege vode o ovom projektu imaju za cilj samo odlaganje vremena. Svi naši komentari i crvene linije su iznova i iznova ignorisani, kao i predlozi niza drugih. To je bio nekakav razgovor s prazninom, a ne normalan rad na dokumentu", rekao je Nebenzja, prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, američki nacrt sadrži "bukvalno zeleno svetlo za Izrael da sprovede vojnu operaciju u Rafi".

"Autori su barem pokušali da se uvere da ništa u njihovom projektu ne sprečava zapadni Jerusalim da završi krvavo čišćenje juga pojasa Gaze, što Vašington, zapravo, pokušava da postigne", rekao je Nebenzja, te podsetio da su već rekli da više neće donositi besmislene rezolucije koje ne sadrže zahteve za prekid vatre i koje ne vode nikud.

Uz to je napomenuo da se na savetu nalazi još jedan nacrt rezolucije koji je pripremio jedan broj nestalnih članova, a za koji je uveren da može biti usvojen, jer jasno poziva na prekid vatre, kao i na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

image