Svet

Južna Afrika: Namera da se uništi Gaza smišljena na najvišem državnom nivou Izraela

Zapadne države, na čelu sa Vašingtonom, smatraju slučaj neosnovanim, ali mnoge države u razvoju su podržavale Južnu Afriku
Južna Afrika: Namera da se uništi Gaza smišljena na najvišem državnom nivou Izraelawww.globallookpress.com © IMAGO/Omar Ashtawy apaimages

Izrael se pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu suočio sa optužbom Južne Afrike za genocid u ratu u Pojasu Gaze. Stanovnici Gaze vratili su se u pojedina mesta na severu gde su zatekli prizore totalnog razaranja, prenosi Rojters.

Tromesečno izraelsko bombardovanje uništilo je veći deo obalne enklave, izazivajući smrt više od 23.000 i proterujući skoro celokupnu populaciju od 2,3 miliona Palestinaca. Izraelska blokada sprečila je snabdevanje hranom, gorivom i lekovima, prouzrokujući ono što su Ujedinjene nacije nazvale "humanitarnom katastrofom".

U slučaju koji je Južna Afrika pokrenula pred Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, Izrael je optužen da je prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, donesenu posle masovnog ubistva Jevreja u Holokaustu, koja obavezuje sve zemlje da se takvi zločini više nikada ne ponove.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi uporedio je tužbu sa antisemitskim teorijama zavere, koje optužuju Jevreje da u ritualima ubijaju bebe: "Država Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde i odbaciti apsurdnu klevetu Južne Afrike, pošto Pretorija daje političke i pravno pokriće režimu Hamasa."

Južna Afrika pokrenula tužbu zbog same prirode masakra u Gazi

U Rafi, u južnoj Gazi, tela članova porodice El Arjani, koja je ubijena tokom noći, uključujući još troje male dece, bila su položena ispred mrtvačnice.

"Šta je kriva ova beba?", rekao je komšija Hamis Kelab, držeći u naručju njeno telo.

"Šta je ova devojčica uradila? Koji zločin je počinila?", pitao je Kelab. "Da li je bila terorista ili je ispalila rakete? Ova beba ima samo nekoliko dana."

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je da je njegova zemlja pokrenula tužbu "zbog same prirode pokolja nad narodom Gaze" i da je tužba motivisana istorijom aparthejda u Južnoj Africi.

"Izrael ima genocidnu nameru protiv Palestinaca u Gazi", rekao je Tembeka Ngčukaitobi, advokat Višeg suda Južne Afrike i istakao: "Namera da se uništi Gaza smišljena je na najvišem državnom nivou u Izraelu."

Slučaj je izazvao oštru međunarodnu polarizaciju. Nekoliko zapadnih zemalja pridružilo se Vašingtonu tvrdnjama da su optužbe za genocid protiv Izraela neopravdane. "Oni napadaju Izrael i otvoreno pozivaju na uništenje Izraela i masovno ubijanje Jevreja", izjavio je portparol Stejt departmenta Met Miler.

Mnoge zemlje u razvoju, uključujući i Brazil, podržale su Južnu Afriku.

Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je Rojtersu: "Pozivamo sud da odbaci svaki pritisak i donese odluku o kriminalnoj prirodi izraelske okupacije i zaustavljanju agresije na Gazu."

Od Nove godine, Izrael je najavio novu fazu u ratu i započeo povlačenje snaga sa severa Pojasa Gaze, ali borbe su pojačane u južnim oblastima.

Relativna tišina na severu omogućila je stanovnicima da se vrate u uništene gradove. Slobodni novinar Jusef Fares zabeležio je snimke pustoši grada Gaze, u kome je nekada živelo skoro milion ljudi.

image