Svet

Južna Afrika optužila Izrael za genocid: "Patnja palestinskog naroda je nepobitna činjenica"

Izrael je učestvovao u genocidu i rizikuje da nastavi genocidna dela protiv palestinskog naroda u Gazi, tvrdi pravni tim Južne Afrike
Južna Afrika optužila Izrael za genocid: "Patnja palestinskog naroda je nepobitna činjenica"© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (MSP) danas je održano saslušanje o tužbi za genocid koju je Južna Afrika podnela protiv Izraela.

Južnoafrički pravni tim izneo je dokaze kojima optužuje Izrael za genocid i kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, dok će Izrael svoje argumente pred ovim sudom izneti sutra.

Advokat Adila Hasim, koja predstavlja Južnu Afriku, izjavila je da "genocidi nikada nisu proglašeni unapred", ali da MSP ima 13 nedelja dokaza koji pokazuju "obrazac ponašanja koji opravdava verodostojnu tvrdnju o genocidnim aktima".

"Masovna ubistva Palestinaca u Gazi predstavljaju proračunati obrazac ponašanja Izraela koji ukazuje na genocidnu nameru", saopštila je delegacija Južne Afrike MSP-u.

Pokazujući fotografije masovnih grobnica u kojima se često nalaze neidentifikovana tela, Adila Hasim rekla je da je "masovno ubijanje Palestinaca u Gazi prvi čin genocida".

"Izrael je nedeljno ispaljivao 6.000 bombi. Najmanje 200 puta je ispalio bombe na južnu Gazu za koju je rekao da je bezbedna. Niko nije pošteđen, čak ni novorođenčad", istakla je Hasim.

Ona je dalje iznela činjenice koje, kako kaže, predstavljaju "drugi čin genocida".

"Nanošenje ozbiljnih telesnih ili duševnih povreda Palestincima u Gazi predstavlja kršenje člana 2B Konvencije o genocidu. U izraelskim napadima ranjeno je gotovo 60.000 Palestinaca, a većinu čine žene i deca. U isto vreme, zdravstveni sistem je pred kolapsom", dodala je Hasim.

Ona je navela da je veliki broj palestinskih civila, uključujući decu, uhapšen, "stavljeni su im povezi preko očiju, bili su prisiljeni da se skinu, nakon čega su kamionima prevezeni na nepoznata mesta".

"Patnja palestinskog naroda, fizička i psihička, je nepobitna činjenica", istakla je Hasim, koja je pokazala mapu Gaze i navela da je "Gaza jedna od dve palestinske teritorije koje je Izrael okupirao od 1967. godine".

"To je uzak pojas koji se prostire na otprilike 365 kilometara kvadratnih. Izrael ima kontrolu nad teritorijalnim vodama, kopnenim prelazima, vodom, električnom energijom i elektromagnetskom mrežom, kao i infrastrukturom u Gazi. Zabranjen je ulazak i izlazak vazdušnim i morskim putem u Gazu, dok Izrael kontroliše jedina dva granična prelaza. U Gazi, koja je jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu, živi približno 2,3 miliona Palestinaca, a gotovo polovinu čine deca", dodala je.

Advokat Tembeka Ngcukaitobi rekao je da "Južna Afrika nije jedina koja je skrenula pažnju na izraelsku genocidnu retoriku protiv Palestinaca u Gazi".

"Petnaest specijalnih izvestilaca Ujedinjenih nacija i 21 član radnih grupa UN-a upozorili su da je ono što se događa u Gazi genocid u nastajanju", kazao je advokat.

On je dodao da je "genocidna namera protiv Palestinaca u Gazi vidljiva u načinima na koje Izrael izvodi vojne napade", i da postoji jasan obrazac ciljanja porodičnih kuća i civilne infrastrukture.

"Od 7. oktobra je jedan odsto palestinskog stanovništva u Gazi sistemaski desetkovano, a svaki četvrti je povređen", istakao je Ngcukaitobi.

"Izraelski politički čelnici, vojni komandanti i drugi službenici su sistematski i eksplicitno iskazivali svoje genocidne namere. Vojnici na terenu vodili su se njihovim izjavama, učestvujući u ubijanju Palestinaca i uništavanju fizičke infrastrukture u Gazi", dodao je advokat.

Govoreći pred Međunarodnim sudom pravde, advokat Džon Dugard rekao je da su obaveze koje proizilaze iz Konvencije o sprečavanju genocida erga omnes, odnosno da su obaveza međunarodne zajednice u celini.

"Države potpisnice ove konvencije obavezne su, ne samo da odustanu od genocidnih dela, nego da ih i spreče", dodao je Dugard.

"Južna Afrika ima dugu istoriju bliskih odnosa s Izraelom. Iz tog razloga nije odmah iznela slučaj pred sud. S užasom je posmatrala izraelski odgovor na zločine počinjene 7. oktobra koji je rezultirao neselektivnim ubijanjem nedužnih palestinskih civila, većinom žena i dece", napomenuo je advokat.

Dok traje prvo saslušanje po južnoafričkoj tužbi protiv Izraela, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu organizovani su protesti podrške Palestincima, a zahtevaju "hitan prekid izraelskih zločina u Gazi".

"Deca gube ruke, porodice, živote. Ljudi su bombardovani, a nijedno vozilo hitne pomoći ne može da stigne do njih. Pate i dalje, jer je kompletan zdravstveni sistem u Gazi uništen", rekla je Sara Gejl iz organizacije Lekari bez granica za "Al Džaziru".

Zdravstvena katastrofa u Gazi

Blajn Ni Grolaj, advokatica koja zastupa Južnu Afriku, naglasila je pred Međunarodnim sudom pravde neophodnost "hitnog donošenja privremenih mera koje će Palestince u Gazi zaštiti od nepropravljive štete koju Izrael uzrokuje kršenjem Konvencije o genocidu".

"Generalni sekretar UN-a i njegovi zvaničnici opisali su situaciju u Gazi kao 'krizu čovečanstva', 'pakao na zemlji', 'krvoproliće', situaciju u kojoj su svi stanovnici opkoljeni i napadnuti, dok im je uskraćen pristup osnovnim potrepštinama neophodnim za život", rekla je.

Ona je upozorila i na "javnozdravstvenu katastrofu" koja se odvija u Gazi dok se "šire zarazne bolesti".

"Prema Svetskom programu za hranu, četiri od pet stanovnika Gaze gladuje.
Stručnjaci upozoravaju da su smrti uzrokovane glađu i rizici od bolesti veći nego smrti uzrokovane bombardovanjem", kazala je.

Ona je navela da u proseku, dnevno 247 Palestinaca bude ubijeno ili je u opasnosti od smrti.

Statistike, dodaje, pokazuju da svakog dana bude ubijeno najmanje tri bolničara, dva učitelja, više od jednog zaposlenog u UN i više od jednog novinara.

"Svakog dana, u proseku bude ranjeno 629 ljudi. Neki više puta dok se sele iz jednog mesta u drugo, očajnički tražeći utočište. Svakog dana, najmanje desetero palestinske dece bude podvrgnuto amputaciji jedne ili obe noge… uglavnom bez anestezije", istakla je.

Južna Afrika nema zakonske osnove da traži nalog protiv Hamasa

Advokat Von Lou pojasnio je zašto Južna Afrika nije tražila sudske naloge protiv Hamasa.

"Ovaj slučaj odnosi se na izraelske akcije u Gazi, teritoriji koja je, kako je Savet bezbednosti UN naglasio pre tri nedelje - sastavi deo teritorije koju je Izrael okupirao 1967. godine. Sud će razumeti da Hamas nije država, zbog čega ne može biti deo Konvencije o genocidu, kao ni strana u ovom postupku", obrazložio je advokat.

On je kazao da postoje druga tela i procesi koji se mogu baviti "koracima koje treba preduzeti u vezi sa zločinima drugih aktera" i da Južna Afrika "nema zakonske osnove da od ovog suda traži nalog protiv Hamasa".

Tužba na 84 strane

Južna Afrika je u decembru podnela tužbu, optužujući Izrael za genocid i zahtevajući zaustavljanje vojnog napada.

U tužbi na 84 strane, Južna Afrika optužuje Izrael za navodno kršenje obaveza koje je preuzela Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine u odnosu na Palestince u Pojasu Gaze.

"Delovanja i propusti Izraela su genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa specifičnom namerom... da unište Palestince u Gazi kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe", navodi se u tužbi.

Pravni tim iz Južne Afrike dodaje da "ponašanje Izraela, preko državnih organa, državnih agenata i drugih osoba i entiteta koji deluju po uputstvima ove države ili pod njenom upravom, kontrolom ili uticajem – u odnosu na Palestince u Gazi predstavlja kršenje obaveza prema Konvenciji o genocidu".

Dalje ističu da "Izrael, posebno od 7. oktobra 2023. godine, nije uspeo da spreči genocid, da je Izrael učestvovao u genocidu i rizikuje da nastavi genocidna dela protiv palestinskog naroda u Gazi".

Južna Afrika je od Međunarodnog suda u Hagu zatražila privremene mere kako bi se prava palestinskog naroda, prema Konvenciji o genocidu, "zaštitila od dalje, teške i nepopravljive štete" i "da bi se osiguralo da Izrael ispunjava svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu", kao i da spreči i kazni genocidna dela.

image