Svet

Netanjahu: Ne planiramo okupaciju Gaze i raseljenje stanovništva

Izrael se suočava sa tužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koju je pokrenula Južnoafrička Republika
Netanjahu: Ne planiramo okupaciju Gaze i raseljenje stanovništva© Tanjug/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da njegova zemlja nema planove za dugoročnu okupaciju Gaze i ne želi da raseljava tamošnje civile.

Jevrejska država se suočava sa sve glasnijim kritikama svoje višemesečne vojne kampanje, uključujući optužbe za "genocid" od strane Južne Afrike.

Govoreći u kratkoj video izjavi objavljenoj na engleskom u sredu uveče, Netanjahu je pokušao da razjasni nekoliko tačaka, tvrdeći da operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) nisu ciljale civile u Gazi i da su jedina meta borci Hamasa.

"Izrael nema nameru da trajno okupira Gazu ili lokalno civilno stanovništvo. Izrael se bori protiv terorista Hamasa, a ne protiv palestinskog stanovništva, i mi to radimo u potpunom skladu sa međunarodnim pravom", rekao je premijer.

Dodao je da izraelske trupe daju sve od sebe da izbegnu civilne žrtve, kao i da Hamas koristi lokalno stanovništvo kao "ljudski štit".

Netanjahu je rekao da su glavni ciljevi Izraela "oslobađanje Gaze od terorista Hamasa i oslobađanje naših talaca", nakon čega će ta enklava biti "demilitarizovana i deradikalizovana". Izraelski lider, međutim, nije precizirao šta bi to podrazumevalo.

Saopštenje dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, koja je postala izrazito kritična prema napadu na Gazu.

Taj međunarodni sud će kasnije ove nedelje održati sednice kako bi utvrdilo da li je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, sporazum koji zabranjuje bilo kakva "dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa".

Pretorija je zatražila hitnu odluku kojom se zahteva obustava vojne kampanje u Gazi, dok je predsednik Siril Ramafosa rekao da je slučaj pokrenut zbog "pokolja palestinskih civila koje je u toku".

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi takođe je komentarisao postupak, odbacivši optužbu za genocid kao primer antisemitske "krvne klevete", uz optužbu na račun Južne Afrike da pruža "političko i pravno pokriće Hamasovom režimu silovatelja".

Južna Afrika nije bila usamljena u svojoj kritici najnovije operacije IDF-a, jer brojne organizacije za ljudska prava, uključujući Ujedinjene nacije, takođe upozoravaju na strašnu humanitarnu krizu koja je posledica izraelskog bombardovanja i blokade.

Tokom prošlonedeljnog brifinga za štampu, šef humanitarne organizacije UN-a Martin Grifits rekao je da je Gaza ostavljena u ruševinama pod vazdušnim napadima i granatiranjem IDF-a, napominjući da se populacija enklave od 2,3 miliona suočava sa "svakodnevnim pretnjama svom postojanju".

On je Gazu opisao kao "nenastanjivu" nakon tri meseca rata i upozorio na preteću glad i vanrednu situaciju u javnom zdravstvu usred ekstremne nestašice ključnih dobara.

Prema navodima lokalnih zvaničnika, od početka izraelskih operacija, koje su počele kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa u oktobru u kom je poginulo 1.200 ljudi, poginulo je više od 23.000 stanovnika Gaze.

Palestinska militantna grupa takođe je zarobila preko 200 talaca, iako je oko polovine oslobođeno u razmeni zarobljenika između zaraćenih strana.

image