Rusija

Rusija želi da zabrani svako oružje u svemiru, Amerika protiv: Šta se sinoć desilo u SB UN?

U SB UN glasalo se za američki nacrt rezolucije o zabrani razmeštanja oružja za masovno uništenje u svemiru. Nakon pitanja ruske strane zato je Amerika protiv zabrane postavljanja bilo kakvog oružja u svemiru, a ne samo oružja za masovno uništenje, usledio je muk
Rusija želi da zabrani svako oružje u svemiru, Amerika protiv: Šta se sinoć desilo u SB UN?Getty © Spencer Platt

Rusija želi da se zabrani raspoređivanje bilo kakvog oružja u svemiru, a ne samo oružja za masovno uništenje, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, rekao je ruski diplomata Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik pri Savetu bezbednosti UN, prenose "RIA Novosti".

"Pitam vas zašto ne želite da se zabrani upotreba bilo koje vrste oružja u svemiru", rekao je Nebenzja, obraćajući se stalnom predstavniku SAD na sednici SB UN, ali je ostao bez konkretnog odgovora.

"Spremni smo da već sutra zaključimo međunarodni, pravno obavezujući sporazum koji bi sadržao sveobuhvatnu zabranu razmeštanja bilo koje vrste oružja u kosmosu, a ne samo oružja za masovno uništenje, koje je već zabranjeno Sporazumom o svemiru", naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, problem je što zapadne države već uveliko istražuju vojne mogućnosti u svemiru, i zato i neće odustati od militarizacije svemira.

Juče se u SB UN glasalo za američki nacrt rezolucije o zabrani razmeštanja oružja za masovno uništenje u svemiru.

Kako je javio prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski, za amandman koji su unele Rusija i Kina da se nikakvo oružje uopšte ne može postaviti u svemir glasalo je samo još pet članica Saveta bezbednosti UN: Sijera Leone, Alžir, Ekvador, Gvajana, Mozambik.

Ukupno sedam, a isto toliko ih je bilo protiv (Amerika, Velika Britanije, Francuska, Slovenija, Južna Koreja, Japan), dok je Švajcarska bila suzdržana, napisao je Poljanski na Telegramu.  

"S obzirom na to da naš amandman nije prošao, morali smo da stavimo veto na politizovano američko-japansko 'dete'. Kinezi su bili uzdržani. Ostale članice Saveta bezbednosti glasale su za", naveo je Poljanski.

Američke diplomate nisu mogle jasno da objasne zašto su protiv zabrane postavljanja bilo kakvog oružja u svemiru, već su samo pričale o pretnjama Rusije i "licemerno pozivale na sprečavanje upotrebe nuklearnog oružja, sa kojim se Japan nekada suočio", ukazao je Poljanski.

"Baš tako su i rekli: 'Japan se suočio'. Nisu rekli 'SAD su bacile dve nuklearne bombe na gradove Hirošimu i Nagasaki'. Eto kakvi cinici i prevaranti su naše kolege u Savetu bezbednosti", zaključio je ruski diplomata.

image
VV inauguration
banner