Svet

Strah od ruskog protivsatelitskog naoružanja: Bajden traži direktan kontakt sa Moskvom

Predsednik Bajden naredio je američkoj administraciji da stupi u direktan dijalog sa Rusijom zbog protivsatelitskog naoružanja
Strah od ruskog protivsatelitskog naoružanja: Bajden traži direktan kontakt sa MoskvomGetty © Anna Moneymaker

Bela kuća tvrdi da se "pretnja po nacionalnu bezbednost", na koju je upozoren Kongres, odnosi na "protivsatelitsko naoružanje" koje navodno pravi Rusija. Zbog toga je američki predsednik Džozef Bajden naložio administraciji da stupi u direktan kontakt sa Moskvom, prenose "RIA Novosti".

"Iako sam ograničen po pitanju toga šta mogu da kažem o prirodi pretnje, mogu da potvrdim da se to tiče protivsatelitskih sistema koje pravi Rusija", izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Prema njegovim rečima, radi se o "tehnologiji koja nije operativna, već tek treba da se stavi u operativnu upotrebu".

"Nema neposredne pretnje po bilo čiju bezbednost, jer ne govorimo o naoružanju koje se koristi protiv ljudi ili za fizička razaranja na zemlji", rekao je Kirbi i dodao:

"Predsednik Bajden naredio je američkoj administraciji da stupi u direktan dijalog sa Rusijom zbog protivsatelitskog naoružanja. On je naredio da se preduzme niz početnih koraka, uključujući redovne brifinge za Kongres, direktnu diplomatsku saradnju sa Ruskom Federacijom, kao i sa našim saveznicima, partnerima i svim drugim zemljama u svetu na čiju sferu interesa to utiče".

Američki Kongres će 15. februara održati zatvoreni brifing o "ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednost". Televizijski kanal Ej-Bi-Si je ranije, pozivajući se na izvore, javio da se radi o planovima Rusije da postavi nuklearno oružje u svemir. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je kasnije da takve vesti u zapadnim medijima predstavljaju još jednu smicalicu Bele kuće.

image