Svet

Kongresmen SAD: Da se Teksas zove Ukrajina, vlast bi obratila pažnju na granicu

Starački dom koji se zove Senat SAD radi s posebnim žarom kada troši novac američkog naroda na tuđi rat, a zanemaruje to što širom otvorenu granicu prelaze kriminalci i teroristi, istakao je Čip Roj
Kongresmen SAD: Da se Teksas zove Ukrajina, vlast bi obratila pažnju na granicu© Tanjug/AP Photo/Eric Gay, File

Komentarišući odluku Senata da odobri paket međunarodne bezbednosne pomoći vredan 95 milijarde dolara koji uključuje pomoći Ukrajini i Izraelu, a ne obuhvata sredstva za zaštitu južne granice Sjedinjenih Država, kongresmen Čip Roj je rekao da će predložiti promenu naziva Teksasa u Ukrajina.

"Ako preimenujemo Teksas u Ukrajinu, možda će sadašnja administracija, pa čak i senatori, obratiti pažnju na obezbeđenje granice SAD", precizirao je Roj aludirajući na to što je za Ukrajinu odvojeno triput više novca nego što je trebalo za bezbednost američko-meksičke granice – 60 milijardi dolara naspram devet.

Prema njegovom mišljenju, starački dom koji se zove Senat SAD radi s posebnim žarom kada je reč o trošenju novca američkog naroda na tuđi rat. 

"Upravo to se dešava. Istovremeno, ima li šta ciničnije od toga što republikanci koji su podržali paket za Ukrajinu tvrde da će to pomoći našoj odbrambenoj industriji, da će to stimulisati američku ekonomiju?", istakao je Roj u intervjuu za "Foks njuz".

Upitao je i od kad ekonomski razvoj pokreće finansiranje rata u inostranstvu.

"Svako ko je razuman i vidi šta se dešava na našoj južnoj granici znao bi da ne možete finansirati strane ratove dok je državna granica širom otvorena za kriminalce i teroriste. Ovo je stalni problem", zaključio je kongresmen. 

image