Rusija

Kremlj: Ne koristimo "starlink" satelite

Satelitski komunikacioni terminali "starlink" se ne isporučuju Rusiji i ne mogu se koristiti, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Kremlj: Ne koristimo "starlink" satelitewww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas navode da Rusija koristi satelitske komunikacione terminale "starlink", jer se oni toj zemlji i ne isporučuju.

"To kod nas nije sertifikovan sistem, stoga se ne može zvanično isporučivati Rusiji. U skladu sa tim, ne treba da se mešamo u diskusiju između kijevskog režima i preduzetnika Ilona Maska", poručio je portparol Kremlja.

Prethodno je vlasnik kompanije "Spejs iks", milijarder Ilon Mask demantovao da ruskoj vojsci prodavao svoje satelitske komunikacione internet sisteme. 

"Objavljene su brojne lažne vesti da 'Spejs iks' prodaje svoje terminale Rusiji", naveo je Mask na Iksu i dodao: "Prema našim saznanjima, nijedan terminal nije direktno ili indirektno prodat Rusiji".

Govoreći o izborima za predsednika Finske, Peskov je rekao da Rusija poštuje izbor Finaca i izrazio nadu da će novi predsednik imati uravnoteženiji pristup bilateralnim odnosima.

"Tradicionalno govorimo da je to izbor naroda Finske. Svaki put izražavamo nadu da će novi šef države biti pristalica razvoja bilateralnih odnosa sa Rusijom. Nažalost, ne možemo da koristimo taj deo standardne fraze, jer je unapred zacrtana pozicija da se isključi bilo kakav dijalog, a još manje razvoj bilateralnih odnosa", kazao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Kremlj smatra da je period kada su Rusija i Finska imale veoma razvijena partnerstva i bile obostrano korisne bio bolji od onog koji je nastao "na inicijativu finskih vlasti".

Finski političar desnog centra, Aleksandar Stub iz stranke Nacionalna koalicija osvojio je 51,6 odsto glasova u drugom krugu izbora u Finskoj, dok njegov rival Peka Havisto iz partije Zelenih ima 48,4 odsto, pokazali su sinoć prvi rezultati Ministarstva pravde.

Rezultati su objavljeni na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova.

image