Svet

Ruski zvaničnik upozorava: Komandni lanac SAD je prekinut

Tokom intervjua za list "Izvestija", zamenik sekretara Saveta Bezbednosti RF Mihail Popov izjavio je da bi politička nestabilnost Vašingtona mogla da izazove slučajnu eskalaciju
Ruski zvaničnik upozorava: Komandni lanac SAD je prekinutGetty © Kevin Dietsch

Visokopozicionirani zvaničnik Saveta bezbednosti Ruske Federacije upozorio je na rizik od nuklearne "katastrofe", koji proizlazi iz zdravstvenih problema šefa Pentagona, kao i opadanja kognitivnih sposobnosti predsednika SAD Džozefa Bajdena što bi moglo da dovede do "greške rukovodilaca".

Tokom intervjua za list "Izvestija", zamenik sekretara Saveta Bezbednosti RF Mihail Popov izjavio je da bi politička nestabilnost Vašingtona mogla da izazove slučajnu eskalaciju.

"U generalno teškoj i nestabilnoj unutrašnje-političkoj situaciji u SAD, koja je skoro isplivala na površnu, cena moguće greške rukovodilaca, koju bi namerno ili nenamerno učinili državni zvaničnici je znatno porasla. Ona bi verovatno dovela do globalne katastrofe", ocenio je Popov.

On je naglasio da ne govori o nekoj "banana državi", već o "državi sa nuklearnim naoružanjem i tvrdi za sebe da je svetski hegemon". Popov je dodao da su dijagnoza raka kod ministra odbrane SAD Lojda Ostina i Bajdenova starost pokrenule pitanja o svetskoj bezbednosti i američkom komandnom lancu.

"Kako se inače donosi odluka o upotrebi nuklearnog naoružanja u SAD?", pita se Popov.

"Ministar odbrane nije tu, i niko ne zna gde je on i ko će ga zameniti. Mediji pišu da je deo njegovih nadležnosti prebačen na zamenicu ministra Katlin Hiks, ali ona je trenutno na odmoru u Portoriku", izjavio je on.

Ruski zvaničnik se podsetio i jednog događaja iz Hladnog rata, kada je major američkog ratnog vazduhoplovstva otpušten zbog pitanja kako je mogao da zna da li je naredba o lansiranju nuklearnog naoružanja "potekla od zdravog predsednika", budući da je on glavnokomandujući za upotrebu nuklearnog arsenala.

Podsećanja radi, Lojdu Ostinu je dijagnostifikovan kancer prostate što je iznenadilo ne samo američku javnost, već i Bajdena lično, budući da po priznanju samog ministra odbrane, njegov kabinet nije prethodno obavestio Belu kuću. Od tada, Ostin je ponovo hospitalizovan zbog problema sa bešikom, zbog čega je navodno lečen "nehirurškim procedurama".

Sa druge strane, Bajden star 81 godinu važi za najstarijeg predsednika SAD u istoriji, a njegovo zdravstveno stanje pokazalo se kao jedan od glavnih faktora koji će uticati na opredeljenje birača na predstojećim izborima.

image